La Magda Amo és una esquiadora i atleta barcelonina que ha competit al màxim nivell en categories paralímpiques de salt de llargada i sobretot d’esquí alpí. Té una discapacitat visual a causa de la malaltia de Stargardt, una afectació  degenerativa macular.

Debut

Amo va debutar amb només 13 anys en el món de l’esquí alpí, i amb 16 ja va aconseguir una medalla d’or i una de plata en el Campionat del Món d’esquí alpí de l’any 1990. Aquell mateix any suma també la primera medalla d’or en salt de llargada, durant el Mundial d’atletisme.

Esquí alpí

Els grans èxits de Magda Amo van arribar en l’esquí alpí. El 1992 als Jocs Paralímpics d’hivern d’Albertville va obtenir la medalla de bronze en eslàlom gegant. Dos anys més tard, la medalla de plata en descens en els de Lillehammer, però la fita més gran la va aconseguir al Japó, a Nagano 1998. Allà va aconseguir guanyar quatre medalles d’or en les proves de descens, eslàlom, eslàlom gegant i supergegant. A més a més, també va sumar la medalla d’or en eslàlom gegant i en supergegant als Campionats d’Europa del 1997 i va ser campiona d’Espanya en diverses ocasions.

Medalles esquí alpí

Atletisme

En atletisme, va guanyar la medalla de plata en salt de llargada en els Jocs Paralímpics de Barcelona 92. En els Jocs següents, els d’Atlanta el 1996, va aconseguir la medalla d’or. També va sumar més medalles en mundials, com el del 1990, on va aconseguir la primera posició.

Medalles en atletisme

Retirada

Es retirà de l’atletisme el 1996 i de l’esquí el 1998. Va rebre la medalla d’argent de la ciutat de Barcelona el 1992 i la medalla de bronze al mèrit esportiu 1999 i 2008.

Palmarès

 • Campionat del Món d’Esquí Alpí 1990: or en descens
 • Mundial d’atletisme 1990: or en salt de llargada
 • Jocs Paralímpics d’Hivern Albertville 1992: bronze en eslàlom gegant
 • Jocs Paralímpics Barcelona 1992: plata en salt de llargada
 • Jocs Paralímpics d’Atlanta 1996: or en salt de llargada
 • Jocs Paralímpics d’Hivern Lillehammer 1994: plata en descens
 • Jocs Paralímpics d’Hivern Nagano 1998: or en descens, eslàlom, eslàlom gegant i supergegant

‘btv esports’, en femení

La Laia Pujolassos condueix una secció al programa ‘btv esports‘ per donar encara més visibilitat a l’esport femení, sobretot el que no apareix tant sovint als mitjans convencionals. Aquí descobrirem clubs, associacions, iniciatives, esportistes i dones que practiquen o destaquen en els seus respectius esports, però que no tenen el focus mediàtic. També farem un viatge en el temps recordant figures clau en l’esport femení. Aquí tens la llista dels programes i temes emesos:

 1. Entrevista amb la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, i hem recordat Margot Moles, una superatleta, medallista olímpica, que va viure els millors moments durant els anys 30.
 2. Magda Amo, esquiadora i atleta barcelonina que ha competit al màxim nivell en categories paralímpiques de salt de llargada i sobretot d’esquí alpí i que té una discapacitat visual a causa de la malaltia de Stargardt, una afectació degenerativa macular.
 3. Esport i maternitat, una relació sovint complicada però necessària.
 4. Rosa Torras, primera catalana que ha participar en uns jocs olímpics.
 5. Trenquem els prejudicis sobre les dones àrbitra.
 6. La nedadora Mari Pau Corominas va ser la primera esportista espanyola en arribar a una final olímpica.
 7. El Lima Horta, un equip pioner de bàsquet femení de Barcelona que ha complert 30 anys.
 8. Especial 8-M, les reivindicacions del món de l’esport el Dia Internacional de les Dones 
 9. Els esports mitxos cada cop tenen més seguidors, on practicar-ne a Barcelona