La maternitat i la pràctica de l’esport sovint són difícils de compaginar, tot i que segons els experts, tant abans del part, com en el període postpart, és necessari practicar algun tipus d’exercici sempre de forma controlada per professionals. En la secció ‘btvesports en femení’, la Laia Pujolassos ens porta exemples d’esportistes d’elit que han estat mares, i com les ha afectat en el seu àmbit professional. També analitzem a fons com ha d’afrontar una mare la pràctica de l’esport o l’exercici abans i després del part.

Esportistes d’elit

Recordem el cas de Serena Williams, la incombustible tenista nord-americana. Va ser mare i per tant va deixar de competir durant diversos mesos, això va fer que baixés de la primera posició del rànquing mundial al número 491. Sis mesos després de donar a llum, va tornar a competir, i als 14 mesos es va situar de nou a una final de Grand Slam.

Un altre cas és el de Blanca Manchón, la windsurfista cinc vegades campiona del món, qui va perdre els seus patrocinadors i tots els ingressos en saber-se el seu embaràs. Al cap de set mesos va decidir tornar a competir, sense els mitjans econòmics necessaris, sense entrenador i pagant de la seva butxaca i amb ajudes d’amics les despeses de material i competició. Va proclamar-se campiona, i ha aconseguit classificar-se per als Jocs Olímpics del 2020, i ara ja té patrocinadors nous.

Esportistes populars

A banda dels esportistes professionals, que sovint disposen de l’ajuda d’entrenadors professionals, fisioterapeutes o assessors, hi ha les dones que practiquen esport de manera popular, ja sigui en major o menor grau. Aquí és on ens hem volgut fixar en aquesta nova secció.

Hem conegut la iniciativa MAMIfit, que va néixer amb la voluntat d’ajudar les dones a seguir en forma, a fer exercici i esport tant abans com després del part. Amb la instructora i coordinadora de Barcelona Naiara Celades, hem descobert com funciona aquesta empresa i quines recomanacions ens fa des del punt de vista professional per fer exercici i combinar-lo amb la maternitat.

‘btv esports’, en femení

La Laia Pujolassos condueix una secció al programa ‘btv esports‘ per donar encara més visibilitat a l’esport femení, sobretot el que no apareix tant sovint als mitjans convencionals. Aquí descobrirem clubs, associacions, iniciatives, esportistes i dones que practiquen o destaquen en els seus respectius esports, però que no tenen el focus mediàtic. També farem un viatge en el temps recordant figures clau en l’esport femení. Aquí tens la llista dels programes i temes emesos:

  1. Entrevista amb la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, i hem recordat Margot Moles, una superatleta, medallista olímpica, que va viure els millors moments durant els anys 30.
  2. Magda Amo, esquiadora i atleta barcelonina que ha competit al màxim nivell en categories paralímpiques de salt de llargada i sobretot d’esquí alpí i que té una discapacitat visual a causa de la malaltia de Stargardt, una afectació degenerativa macular.
  3. Esport i maternitat, una relació sovint complicada però necessària.
  4. Rosa Torras, primera catalana que ha participar en uns jocs olímpics.
  5. Trenquem els prejudicis sobre les dones àrbitra.
  6. La nedadora Mari Pau Corominas va ser la primera esportista espanyola en arribar a una final olímpica.
  7. El Lima Horta, un equip pioner de bàsquet femení de Barcelona que ha complert 30 anys.
  8. Especial 8-M, les reivindicacions del món de l’esport el Dia Internacional de les Dones 
  9. Els esports mitxos cada cop tenen més seguidors, on practicar-ne a Barcelona