Rosa Torras va ser la primera catalana a participar en uns Jocs Olímpics, va ser als de París 1924 i conjuntament amb 3 dones espanyoles més. Filla de burgesos barcelonins, va ser educada en formes poc habituals a l’època: vestia pantalons, practicava esport i com a curiositat, fins i tot fumava cigarretes. Amb la Laia Pujolassos en repassem la trajectòria, plena de premis i triomfs. 

Deesa Niké

També expliquem la història da la deessa grega Niké, que vol dir victòria. És representada com a miniatura que acompanyava Zeus o Atena, alada i amb corona de llorer a la mà. Corria i volava, per això presidia les competicions atlètiques a l’antiga Grècia. També als enfrontaments militars per això se la representa en moltes places de la independència en països llatinoamericans. Té el seu propi temple a Atenes. La llegenda més estesa diu que quan Atenes va guanyar la batalla de Marató contra els perses, un soldat va córrer fins a Atenes cridant “Niké Niké!” (victòria) i va caure desplomat en arribar, i aquest seria l’origen de la marató, per la distància entre totes dues ciutats.

Joana Biarnés

Repassem la trajectòria de la fotògrafa Joana Biarnés la setmana que s’ha mort. Un homenatge a una pionera també en el fotoperiodisme esportiu.

Actualitat esport femení

Com sempre repassem algunes qüestions de l’actualitat:

 • El Club Universitario de Buenos Aires (CUBA) admet per primera vegada en 100 anys dones sòcies actives. Es tracta d’un “club de cavallers”, però no podran practicar esport en una de les seus, perquè “hi ha vocabulari d’homes, costum d’homes i olor d’homes”.
 • W-series, la F1 femenina: S’inaugura la sèrie amb 50 candidates, entre les quals tre espanyoles el maig 2019. S’obre un debat sobre si cal una sèrie exclusivament femenina. No poden competir en la mateixa que els homes?
 • Primera dona transsexual en el futbol català. Valentinna Berr, al Terrassa Futbol Club. Ha trigat uns mesos a debutar per dificultats burocràtiques però club i companyes li han donat suport i ja ha debutat.
 • Naixement d’un web dedicat a l’esport amb les dones protagonistes. Victòria Magazin, amb el lema: “Si el practiquen els homes és esport. Si el practiquen les dones és esport femení”.

‘btv esports’, en femení

La Laia Pujolassos condueix una secció al programa ‘btv esports‘ per donar encara més visibilitat a l’esport femení, sobretot el que no apareix tant sovint als mitjans convencionals. Aquí descobrirem clubs, associacions, iniciatives, esportistes i dones que practiquen o destaquen en els seus respectius esports, però que no tenen el focus mediàtic. També farem un viatge en el temps recordant figures clau en l’esport femení. Aquí tens la llista dels programes i temes emesos:

 1. Entrevista amb la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, i hem recordat Margot Moles, una superatleta, medallista olímpica, que va viure els millors moments durant els anys 30.
 2. Magda Amo, esquiadora i atleta barcelonina que ha competit al màxim nivell en categories paralímpiques de salt de llargada i sobretot d’esquí alpí i que té una discapacitat visual a causa de la malaltia de Stargardt, una afectació degenerativa macular.
 3. Esport i maternitat, una relació sovint complicada però necessària.
 4. Rosa Torras, primera catalana que ha participar en uns jocs olímpics.
 5. Trenquem els prejudicis sobre les dones àrbitra.
 6. La nedadora Mari Pau Corominas va ser la primera esportista espanyola en arribar a una final olímpica.
 7. El Lima Horta, un equip pioner de bàsquet femení de Barcelona que ha complert 30 anys.
 8. Especial 8-M, les reivindicacions del món de l’esport el Dia Internacional de les Dones 
 9. Els esports mitxos cada cop tenen més seguidors, on practicar-ne a Barcelona