Repassem la trajectòria de Mari Pau Corominas, nedadora catalana que va ser la primera esportista, tant en categoria masculina com femenina, a arribar a una final olímpica. Va ser als Jocs Olímpics de Mèxic 1968. Com era practicar un esport olímpic en aquella època? Quan va durar la seva carrera? Quins obstacles es va trobar?

Una carrera curta però intensa

Corominas comença a nedar als 12 anys a la piscina de Montjuïc i veient les seves capacitats, acaba arribant al CN Sabadell, on explota la seva qualitat:

  • Als 13 ja era campiona espanyola en esquena.
  • Als 14 subcampiona europea junior a Utrech.
  • Primera catalana i espanyola a arribar a una final olímpica, Mèxic 68, en 200 m esquena, la seva especialitat, acaba en la setena posició. A Mèxic, dels 124 esportistes espanyols, només van ser dues dones: ella i la també nedadora Pilar von Carsten.
  • Finalista europeus de Barcelona 70.

Canvi de rumb

Un cop assolides aquestes fites, i davant la mancança de professionalització de l’esport a Espanya, marxa a estudiar Economia a la Universitat Indiana, als Estats Units, on pot estudiar i entrenar-se alhora. Als sis mesos ningú l’anima a seguir ni rep cap ajuda, i se’n torna.

La seva carrera acaba als 18 anys.  No va voler competir mai més, ni dedicar-se a entrenar ni res que tingués a veure amb la natació.

Retorn a l’aigua

L’any 2018, per celebrar els 50 anys de la fita olímpica, juntament amb tres amics que també passaven la seixantena, decideixen creuar l’estret de Gibraltar i ho aconsegueixen. Ho fan ben assessorats amb Marnaton, que són especialistes en travessies en aigües obertes i per una bona causa: aconseguir fons per ProActiva Open Arms.

Finalitza la travessa solidària en 4 hores 1 minut (14 km) als seus 65 anys, batent un nou rècord.

El gener del 2019 se li ha atorga el Premi a l’Esperit Esportiu en la Festa de l’Esport Català.

‘btv esports’, en femení

La Laia Pujolassos condueix una secció al programa ‘btv esports‘ per donar encara més visibilitat a l’esport femení, sobretot el que no apareix tant sovint als mitjans convencionals. Aquí descobrirem clubs, associacions, iniciatives, esportistes i dones que practiquen o destaquen en els seus respectius esports, però que no tenen el focus mediàtic. També farem un viatge en el temps recordant figures clau en l’esport femení. Aquí tens la llista dels programes i temes emesos:

  1. Entrevista amb la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, i hem recordat Margot Moles, una superatleta, medallista olímpica, que va viure els millors moments durant els anys 30.
  2. Magda Amo, esquiadora i atleta barcelonina que ha competit al màxim nivell en categories paralímpiques de salt de llargada i sobretot d’esquí alpí i que té una discapacitat visual a causa de la malaltia de Stargardt, una afectació degenerativa macular.
  3. Esport i maternitat, una relació sovint complicada però necessària.
  4. Rosa Torras, primera catalana que ha participar en uns jocs olímpics.
  5. Trenquem els prejudicis sobre les dones àrbitra.
  6. La nedadora Mari Pau Corominas va ser la primera esportista espanyola en arribar a una final olímpica.
  7. El Lima Horta, un equip pioner de bàsquet femení de Barcelona que ha complert 30 anys.
  8. Especial 8-M, les reivindicacions del món de l’esport el Dia Internacional de les Dones 
  9. Els esports mitxos cada cop tenen més seguidors, on practicar-ne a Barcelona