Les dones que decideixen ser àrbitre estan en el punt de mira pel fet de ser jutges i per ser dones, per la qual cosa han de suportar sovint menyspreus, insults i prejudicis per raons de gènere. Repassem quina és la situació en què es troben en diversos esports.

Dones àrbitre en el futbol

És l’esport en què pitjor tractades estan i en què més prejudicis hi ha. En el futbol professional a Espanya, Primera i Segona Divisió, només hi ha dues dones contra 126 homes, i cap a la màxima categoria. Si ampliem fins a la Tercera Divisió, la xifra és de 1.317 homes i 36 dones, només un 2,7 % del total. A la Bundesliga, a Alemanya, sí que ha xiulat una dona partits d’aquesta màxima categoria.

Si parlem de salaris, la situació no és millor. En la màxima categoria del futbol femení, la Lliga Iberdrola, les àrbitres cobren 167 euros per partit (l’equivalent a la Segona Divisió B), mentre que un àrbitre de la Lliga Santander, la màxima de futbol masculí, en cobra 3.700. Al cap de l’any, la diferència pot ser de 300.000 vs. 3.000, 100 vegades menys.

Ens fixem en el cas d’Ainara Acevedo, que va ser la primera en xiular un partit amb assistents dones, va ser a Terrassa i van rebre tot tipus d’insults per part del públic. Acevedo és àrbitre internacional de la FIFA i xiula a la Tercera Divisió masculina i la primera femenina.

Fora de les competicions domèstiques, mai cap dona no ha xiulat en un mundial de futbol, per exemple.

Dones àrbitre en el bàsquet

No hi ha gaire diferència pel que fa a les xifres respecte al futbol. A l’ACB hi ha actualment una sola dona, Esperanza Mendoza, que és la tercera de la història que xiula partits.

A l’NBA la temporada 2018/19 només compten amb una dona, Lauren Holtkamp, la 3a de la història. A la lliga nord-americana, per exemple, s’ha avançat molt en qüestions de raça però no de sexe.

Dones àrbitre en el rugbi

El rugbi és tradicionalment un esport en què es respecten els col·legiats i els propis rivals, hi ha molt poques queixes i es fa el tercer temps, i això també es veu palès en l’organització. Alhambra Nievas va ser escollida millor àrbitre del món de rugbi sense distinció de gènere l’any 2016. Va ser la primera espanyola en xiular en un mundial. Es va retirar el 2018 i ara es dedica a la gestió des de la Federació Internacional de Rugbi.

Dones àrbitre en el futbol americà a Catalunya

Ens hem volgut fixar en un esport que “a priori” té l’etiqueta de masculí i minoritari a casa nostra, el futbol americà. A la màxima categoria masculina hi xiulen poques noies, però cada cop en seran més. Hem parlat amb la catalana Maria Lausin, que amb 21 anys ja fa tres que xiula partits. L’objectiu de la Federació és que un partit pugui ser arbitrat per dones (se’n necessiten entre quatre i cinc, depenent de la categoria) a mig termini. La Maria ens explica perquè compagina el jugar a un equip femení de futbol americà, l’Hospitalet Pioners, i a arbitrar. I quin respecte té per part de jugadors i aficionats.

Calendari esportiu 2019

En aquesta secció, la Laia Pujolassos també ens porta les cites imprescindibles d’aquest 2019:

  • Eurocopa de futbol sala que se celebrarà a Porto, el Campionat Mundial
  • Campionat Mundial de Tenis Taula de Budapest
  • Open de tenis de Mallorca
  •  Copa Mundial de Futbol que se celebrarà a França
  • l’Eurobasket a Sèrbia i Lituània
  • Campionat Europeu de vòlei.

‘btv esports’, en femení

La Laia Pujolassos condueix una secció al programa ‘btv esports‘ per donar encara més visibilitat a l’esport femení, sobretot el que no apareix tant sovint als mitjans convencionals. Aquí descobrirem clubs, associacions, iniciatives, esportistes i dones que practiquen o destaquen en els seus respectius esports, però que no tenen el focus mediàtic. També farem un viatge en el temps recordant figures clau en l’esport femení. Aquí tens la llista dels programes i temes emesos:

  1. Entrevista amb la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, i hem recordat Margot Moles, una superatleta, medallista olímpica, que va viure els millors moments durant els anys 30.
  2. Magda Amo, esquiadora i atleta barcelonina que ha competit al màxim nivell en categories paralímpiques de salt de llargada i sobretot d’esquí alpí i que té una discapacitat visual a causa de la malaltia de Stargardt, una afectació degenerativa macular.
  3. Esport i maternitat, una relació sovint complicada però necessària.
  4. Rosa Torras, primera catalana que ha participar en uns jocs olímpics.
  5. Trenquem els prejudicis sobre les dones àrbitra.
  6. La nedadora Mari Pau Corominas va ser la primera esportista espanyola en arribar a una final olímpica.
  7. El Lima Horta, un equip pioner de bàsquet femení de Barcelona que ha complert 30 anys.
  8. Especial 8-M, les reivindicacions del món de l’esport el Dia Internacional de les Dones 
  9. Els esports mitxos cada cop tenen més seguidors, on practicar-ne a Barcelona