Han passat 11 anys de l’aprovació de la llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones promoguda pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Un dels apartats de la llei recomanava a les empreses afavorir la paritat en els consells d’administració i direcció. La situació ha millorat des d’aleshores, però amb un 20 % d’empreses catalanes sense cap dona en els llocs directius, estem lluny d’aconseguir la paritat.

Empreses sense cap dona en alts càrrecs

Reforma urgent de la llei d’igualtat

El Govern espanyol prepara una reforma per la via d’urgència de la llei d’igualtat. La proposta ja ha rebut l’aval del Congrés. El text preveu obligar les empreses que cotitzen a tenir una quota femenina en els òrgans de direcció a partir del 2023. En el cas de les empreses catalanes, segons dades de la Cambra de Comerç, el 60 % de les empreses catalanes tenen una o cap dona als comitès de direcció.

Dones en llocs directius

“Una dècada de llei i una dècada d’estudis que avalen la presència femenina amb uns millors resultats econòmics, però tampoc no ho hem aconseguit”, es lamenta Mar Gaya, vicepresidenta de l’associació 50a50. Segons Gaya, “això reforça que la presència femenina s’ha de treballar per imperatiu legal”. En la mateixa línia s’expressa Alba Garcia Sánchez, responsable de la Secretaria de Dones i Polítiques LGTBI de CCOO: “Malauradament si el sector no es veu obligat no fa el pas. Hem d’assumir que es tracta d’una responsabilitat col·lectiva”.

Una responsabilitat que assenyala molt directament les empreses que cotitzen i les de l’Ibex-35. Actualment només un 24 % del total de consellers d’aquestes grans empreses són dones. L’objectiu és arribar al 30 % d’aquí a dos anys, però el ritme d’increment, d’un 2 % anual, fa preveure que no s’arribarà a la xifra. Yolanda Piedra, presidenta de la Comissió Dona i Empresa de Pimec assenyala que mentre que a les empreses de l’Ibex-35 falten 118 dones amb càrrec als consells d’administració, en el cas de les empreses del mercat continu la xifra augmenta fins a les 415.  Piedra destaca que un dels beneficis clars de la paritat és “progressar perquè es donen solucions diferents a un mateix problema”. Segons la presidenta de la Comissió Dona i Empresa de Pimec el fet que hi hagi dones en càrrecs directius és bo per a elles “però sobretot perquè elles amb la seva acció contribueixen a que la resta de treballadores no vegin reduït el salari o la pensió futura”.

A favor o en contra de les quotes

Tot i aquesta radiografia, segons dades d’un informe de la consultora Grant Thornton, el 77 % de l’empresariat català no creu que actualment hi hagi barreres que dificultin la diversitat en els òrgans directius. De fet, el 80 % dels enquestats per la consultora afirmen que no estan d’acord amb l’establiment de quotes com a mesura obligatòria.

Quotes com a mesura obligatòria?

Una opinió expressada ja per la CEOE i també per la principal patronal catalana, Foment del Treball. “No estem d’acord amb les quotes per imposició legal perquè la millor manera d’establir la paritat és mitjançant la voluntarietat i el compromís de les empreses”, assenyala Mireia Recio, tècnica del Departament de Relacions Laborals de Foment del Treball.