gespa artificial

Els camps de gespa artificial hauran de ser reformulats per una nova normativa a Europa. Això no vol dir que aquests camps, especialment els de futbol, hagin de desaparèixer en els propers vuit anys, tal com s’ha pogut mal interpretar a les xarxes. La Comissió Europea ha posat en el punt de mira el microplàstic que conté la gespa artificial de moltes superfícies esportives.

Dit d’una altra manera, el problema no és la gespa artificial, sinó el cautxú procedent de pneumàtics reciclats. O per fer-ho encara més gràfic, les famoses boletes negres que tothom qui hagi jugat en un camp de gespa artificial s’haurà endut a casa seva enganxades als mitjons o a les botes.

La previsió és que en 8 anys estiguin prohibits els camps de gespa artificial amb cautxú

El document aprovat per la Comissió Europea explica que la prohibició de les partícules de cautxú entrarà en vigor d’aquí 8 anys per assegurar que les superfícies de gespa artificial hagin arribat al final de la seva vida útil abans de reemplaçar-les.

No caldrà substituir la gespa artificial per una altra de natural

Els camps de gespa artificial fets amb aquest material són els majors emissors de microplàstics al medi ambient. Els microplàstics poden afectar l’aigua i provocar danys ambientals i en la vida de les persones. Ara bé, la solució no és convertir tots els camps de gespa artificial en camps de gespa natural. Durant els propers vuit anys, caldrà que els governs i les institucions públiques es reinventin i trobin un material biodegradable que pugui reemplaçar l’actual cautxú negre dels camps.

El futbol és l’esport que més instal·lacions té d’aquest material contaminant, però no és l’únic. Els camps d’hoquei herba o, fins i tot, algunes pistes de pàdel també hauran de modificar la seva superfície dels darrers anys.