(Agències / redacció) Els fons marins propers a la ciutat de Barcelona tenen la concentració més gran de plàstic —14 kg per km²— de la costa catalana, segons un estudi de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) i de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

Segons ha informat l’ICM-CSIC aquest dimecres, tres quartes parts de les escombraries analitzades al fons marí de Barcelona són plàstics, i també hi ha abundants tovalloletes humides.

Analitzades mostres de pesca d’arrossegament entre els anys 2019 i 2021

El treball s’ha realitzat en el marc del programa de seguiment dels recursos pesquers de la costa catalana que l’ICATMAR realitza des de l’any 2019. Les mostres i dades emprades per a l’anàlisi provenen de pesques d’arrossegament dutes a terme entre els anys 2019 i 2021 a fondàries d’entre 20 i 700 m.

La investigació ha revelat que les embarcacions d’arrossegament recullen escombraries marines de manera no intencionada en un 97 % de les sortides i que més d’un 64 % són plàstics.

Des de l’ICM-CSIC adverteixen que “al mar Mediterrani, com que és una conca gairebé tancada, la presència de deixalles és especialment acusada” i que “els residus s’han anat acumulant durant dècades“, de manera que “és molt difícil extreure’ls” i “només són recollits per les xarxes de les embarcacions pesqueres accidentalment”.

Col·laboració entre el sector pesquer i la comunitat científica

L’Institut de Ciències del Mar destaca la importància de la recollida de deixalles per part de les embarcacions pesqueres “que d’altra manera no es produiria“. “S’estima que el conjunt de la flota d’arrossegament catalana té la capacitat d’extreure una mitjana de 237 tones de deixalles marines a l‘any“, ha dit l’investigador de l’ICM-CSIC i l’ICATMAR Marc Balcells, que és un dels principals coautors del treball.

En aquest sentit, l’Institut de Ciències del Mar reivindica les estratègies “fishing for litter” (FLL), que pretenen “reduir les deixalles marines, involucrant una de les parts interessades i afectades per aquesta problemàtica, el sector pesquer”, així com reforçar la cooperació entre el sector pesquer i la comunitat científica.