El Gremi d’Hotels de Barcelona ha publicat aquest divendres un vídeo a les xarxes socials en què, un per un, els establiments agremiats mostren les seves portes principals. Totes, això sí, tancades.

El dia triat per a la publicació no és pas casual, ja que aquest 19 de març fa un any del tancament obligat de tots els allotjaments turístics espanyols, en aplicació de les mesures anticovid recollides en l’estat d’alarma.

Durant aquests 365 dies, l’entitat apunta que a la ciutat segueixen tancats el 75 % dels hotels i que el 90 % dels 30.000 treballadors que hi ha a la ciutat segueixin també en ERTO.

Pèrdues milionàries

El Gremi d’Hotels recorda que, en aquest any de pandèmia, el sector ha deixat de facturar a la ciutat el 95 % dels 1.700 milions d’euros que havia facturat durant l’any 2019. És a dir, que les pèrdues del 2020 ascendeixen, segons aquests càlculs, a 1.615 milions d’euros.

El sector hoteler representa, segons l’entitat, el 5 % del PIB de la ciutat, per la qual cosa demana ajudes efectives a l’Administració i que es garanteixi el retorn de la mobilitat internacional.

Tot i que les fronteres espanyoles segueixen obertes i es permet l’arribada de turistes, la presència de visitants és escassa. És per això que, aquests mesos, els establiments han fet campanyes adreçades a captar públic local o han obert portes per reconvertir-se com a oficines temporals.

De testimoni pandèmic a vídeo reivindicatiu

Segons ha explicat el Gremi d’Hotels, l’origen del vídeo ha estat un recull de fotografies que, a títol personal, va fer durant els mesos del confinament domiciliari Xavier Quer.

Allò que inicialment havia de ser un recull testimonial de l’impacte de la covid a la ciutat, i als hotels en particular, s’ha convertit ara en la base d’un vídeo reivindicatiu amb què el Gremi d’Hotels demana poder tornar a l’activitat.