La periodista Anna Veciana explica al programa ‘reset’, de betevé, com s’està gestionant la pandèmia del coronavirus a Xipre, la tercera illa més gran del Mediterrani, amb una mida similar a la de la província de Barcelona. Amb poc més d’un milió d’habitants, fins ara s’hi han comptabilitzat poc més de 41.000 casos positius i 240 morts per covid-19.

El turisme suposa un 15 % del PIB de Xipre i els creuers, un 7 %. El 2020, el nombre de visitants a l’illa va caure un 84 %, la qual cosa ha suposat un cop molt fort per l’economia del país.

Polèmica pel sistema numèric

El Xavier Palacios, analista polític que fa un any que viu a Nicòsia, la capital del país, assegura que el govern xipriota ha copiat bona part de les mesures per frenar la pandèmia dels seus veïns grecs. En concret, n’hi ha una que ha provocat certa polèmica i és que per sortir de casa s’ha d’enviar un missatge de mòbil amb un codi, segons l’activitat que hagis de realitzar.

Un cop tornes de la feina a casa, envies dos missatges al ministeri xipriota de Sanitat“, ha explicat Palacios, “que t’autoritza a sortir per un temps raonable“. El sistema funciona amb números de l’1 al 6 i cadascun té un significat diferent: “El 2 és per anar al supermercat i el 6 és per fer esport“, diu el Xavier, que recorda que “la policia et pot aturar en qualsevol moment i et pot multar amb fins a 300 euros“.

Frontera tancada

La pandèmia ha suposat el tancament del pas fronterer que separa el nord i el sud de Xipre per primera vegada des del 2003. Durant el confinament més estricte, la part grecoxipriota i l’autodenominada República Turca del Nord de Xipre van quedar completament aïllades. Fins al punt que, segons el Xavier, “molta gent que viu al nord i té la feina al sud no podien anar a treballar“. Tot i que després es van relaxar les mesures, considera que la decisió “ha tingut repercussions polítiques“.

El “checkpoint” entre el nord i el sud de l’illa, tancat.

Diferents vacunes

Mentre que al sud han rebut les mateixes vacunes que la resta de la Unió Eurpea, de la qual Xipre forma part, al nord de l’illa ha arribat la vacuna xinesa, enviada des de Turquia. Aquesta és només un exemple de les “diferències molt notables” entre les dues parts de l’illa i és que, segons Palacios, “quan creues el nord, sembla que siguis a un altre país” on les infraestructures són força més “precàries“.

Quan creues el nord, sembla que siguis a un altre país, hi ha diferències molt notables, sobretot al barri vell de Nicòsia, la part nord és com si fos el Raval de fa 30 anys
Xavier Palacios, analista polític resident a Nicòsia

El debat sobre el passaport

Ara per ara, les fronteres segueixen tancades per controlar el risc de contagi. Però Xipre ha arribat a un acord amb Israel per autoritzar el turisme de persones vacunades contra el coronavirus. Un tracte “molt polèmic“, explica el Xavier, perquè només permet viatjar als vacunats. “El govern local s’excusa amb què necessita saber si els turistes estan vacunats per no posar en risc a la població“, ha assegurat.