Barcelona és aquest 2021 la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Per això, al llarg de l’any, la capital catalana acollirà tota mena d’actes relacionats amb la gastronomia. L’activitat que ha donat el tret de sortida s’ha celebrat aquest dimarts al Mercat de Sants i es tracta de la presentació del Menú de les Estacions. És una proposta culinària que demostra que amb productes 100 % de proximitat i de temporada es poden obtenir plats de restaurant. Aquest àpat es considera, d’entre les quatre estacions, la primavera.

L’àpat està format de tres plats: un primer de pèsols amb menta, nyam i tomàquet cítric; un segon de coca de vidre amb verdures escalivades, sardina marinada i amanida amb mostassa i ruca, i unes postres de maduixots amb iogurt eco i xocolata blanca.

Una convidada gurmet

La xef Carme Ruscalleda —acompanyada de l’alcaldessa, Ada Colau, de la regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, i de diversos representants d’escoles d’hostaleria de la ciutat— ha estat l’encarregada de dirigir aquest primer acte. Ha subratllat que comprar i consumir productes “del mercat del costat de casa” és “comprar vida”.

La cuinera, amb tres estrelles Michelin a la butxaca, ha recordat que comprar productes de proximitat i de temporada “té beneficis innombrables”. En primer lloc, s’ha referit a la qualitat: ha explicat que es tracta de producte que “no ha estat congelat i no ha viatjat pel món dins d’una furgoneta”. En aquest sentit, ha assenyalat que “això s’acaba notant en el sabor i en el resultat final”.

A més, ha explicat que “en plena crisi econòmica el producte de temporada és la millor opció”, ja que, afirma, “n’hi ha més i, per tant, és més barat”.

Plats “bons, variats i saludables”

Ruscalleda també ha parlat de la importància de mantenir una dieta variada i equilibrada, i ha afegit que, amb “productes de casa” podem aconseguir “plats de restaurant”, equilibrats i saludables.