Recepció buida d'un hotel

El Gremi d’Hotels de Barcelona denuncia que el nombre d’establiments hotelers tancats a la ciutat continua augmentant. Segons dades de l’entitat, només n’hi ha un 26,4 % d’oberts. Això suposa 116 hotels, d’un total de 438. Si ens fixem en el nombre d’habitacions, ara n’hi ha 13.000 d’operatives, un 33 % de les que hi ha al conjunt de la ciutat.

El Gremi critica que les restriccions per frenar els contagis de coronavirus han posat contra les cordes molts establiments. En concret, sobre les darreres mesures preses, creu que “el tancament perimetral municipal i de Catalunya ha donat el toc de gràcia a molts establiments d’allotjament turístic”. De fet, asseguren que durant la desescalada del mes de maig van reobrir a la ciutat 162 hotels, però que sis mesos després, n’hi ha 46 que han hagut de tornar a tancar.

Ajudes a lloguers i impostos

Per aturar els tancaments, des del Gremi consideren imprescindible “que les administracions apliquin al sector mesures pal·liatives contundents i equiparades amb el grau d’afectació de les restriccions imposades”. Reivindiquen ajuts en dos àmbits: lloguers¡ i impostos.

Pel que fa als lloguers, afirmen que “les mesures preses fins al moment són del tot insuficients” i que “no donen resposta a les necessitats reals”. Demanen bonificacions a tots els establiments, en funció de l’afectació. Per als que estiguin tancats, el 50 % del lloguer, i per a la resta, també un 50 %, però valorant les habitacions i serveis ocupats o en funcionament. De moment, el govern va aprovar reduir al 50 % el lloguer als locals comercials.

En matèria d’impostos, es queixen que “cap administració pública no ha modificat de manera beneficiosa pel sector la política impositiva”. En el cas de l’IBI, plantegen que se’ls exoneri del 50 % del pagament i que la resta es pagui de manera fraccionada en quatre anys, fins al 2023. Pel que fa a altres taxes municipals, com l’IAE, les escombraries o les terrasses, volen que se’ls exoneri del 100 % del pagament des del març i “fins que es constati una situació d’estabilitat”.