La Comissió Europea (CE) ha anunciat aquest dimecres la posada en marxa del passaport sanitari que, de cara a l’estiu, ha de permetre una mobilitat lliure i segura, des del punt de vista sanitari, entre els diversos estats membres de la Unió Europea (UE) i els inclosos a l’espai Schengen.

L’objectiu de la mesura és posar els instruments necessaris per garantir els viatges turístics. Però, ara mateix, es pot viatjar per fer turisme? El Govern espanyol ha deixat en mans de les comunitats autònomes l’aplicació de les mesures anticovid i la majoria han establert confinaments perimetrals que impedeixen sortir-ne, si no és per motius justificats. Tot i això, el Govern espanyol no ha tancat fronteres i, per tant, alguns ciutadans europeus poden entrar a Espanya, malgrat que la Comissió Europea desaconsella els desplaçaments d’oci.

És per això que, ara mateix, un ciutadà alemany pot entrar a les Balears, mentre que un resident a Barcelona no ho pot fer sense tenir una causa justificada com, per exemple, per motius laborals.

Recomanació de la UE als estats membres

La mobilitat entre els estats membres no està prohibida, tot i que la Comissió Europea “desaconsella amb fermesa tots els viatges no essencials” fins que la situació epidemiològica millori, segons la comunicació aprovada el 19 de gener d’enguany.

De moment, a l’Estat i a Catalunya segueixen arribant turistes, tot i que molts menys que en anys anteriors. Aquest gener van arribar a Catalunya 44.000 visitants que van declarar el desplaçament per una motivació d’oci o de turisme.

Formularis per entrar des d’Europa

Tots els ciutadans europeus i de l’espai Schengen que aterren a un aeroport espanyol han d’omplir un formulari de control sanitari, expedit per l’Estat. És un qüestionari en què es demana si el motiu del viatge és laboral, per visitar un familiar a Espanya o per fer turisme.

Els viatgers procedents d’altres països comunitaris o amb una situació epidemiològica adversa han de presentar una PCR negativa feta en les últimes 72 hores per entrar al país.

Restriccions per entrar fora d’Europa

Els viatgers provinents de països de fora de la Unió Europea i de fora de l’espai Schengen, només poden entrar a Espanya per motius justificats:

  • visita a familiars
  • residents a la Unió Europea
  • cursar estudis
  • en trànsit (escala) a països europeus
  • motius professionals o laborals
  • causes de força major o per motius humanitaris

Depenent de la situació epidemiològica de determinats països, l’entrada a la UE, més enllà d’omplir també el formulari de control sanitari, pot estar condicionada a quarantenes o altres mesures com la presentació d’un PCR, o donar negatiu en un test d’antígens en arribar en un aeroport espanyol.

La cara i la creu extracomunitaris

Hi ha dos grups de països que, per la situació epidemiològica, se situen als antípodes els uns dels altres, pel que fa a l’autorització que tenen els respectius ciutadans a l’hora d’entrar a la UE.

Poden venir lliurement els provinents, entre d’altres, d’Austràlia, Nova Zelanda o la Xina (incloses les regions de Macau i Hong Kong), per la poca incidència de la pandèmia.

En canvi, està molt més restringida l’entrada als ciutadans provinents del Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica, amb pitjors dades de coronavirus. D’aquests països només poden venir aquells ciutadans o residents a Espanya o Andorra.