L’Ajuntament vol recuperar el comerç de proximitat als voltants del Parc Güell. Per fer-ho, proposa una inversió de dos a tres milions d’euros i l’obertura d’una desena d’establiments a través del projecte de baixos de protecció oficial, com ja s’ha fet a Ciutat Vella. El Parc Güell té accessos per diferents barris i en el cas de la Salut, un dels més afectats per les botigues orientades al turisme, els veïns creuen que aquesta proposta no podrà implantar-se.

Pla contra el monocultiu d’oferta per als turistes

El bari de la Salut dona accés a la porta principal del Parc Güell pel carrer d’Olot. Des de fa temps, han anat tancant les botigues de proximitat i s’han instal·lat comerços de records, refrescos o restaurants de paella i sangria. De fet, en aquesta zona, només queda una farmàcia, que no sigui un establiment turístic.

Per revifar el comerç de barri, el districte de Gràcia proposa implementar el projecte de baixos de protecció oficial que ja ha començat a Ciutat Vella. El pla consisteix en la compra municipal de locals comercials buits i adjudicar-los a través d’un concurs a entitats o privats que ho vulguin amb la condició que es dirigeixin a revifar el comerç tradicional o activitats que fomentin el teixit veïnal.

Els veïns creuen que el pla arriba tard

Els veïns de la Salut volen reactivar el comerç de proximitat. Expliquen que des de fa anys per comprar les coses bàsiques havien de baixar a la travessera de Dalt, però ara les botigues de records s’han estès i han d’anar a comprar a la Vila de Gràcia. Per això, tot i que el projecte dels baixos de protecció oficial els sembla una bona proposta, creuen que arriba tard. “És que en aquesta zona no hi ha cap local que estigui buit, perquè estan tots ocupats. A més són del mateix propietari i després els relloga”, apunta Rosa Anguas, veïna de l’Associació de Veïns del Park Güell – la Salut – Sanllehy. Explica que en el que considera un parc temàtic s’estan expulsant els veïns, ja que cada vegada és més difícil viure-hi, i que el comerç ajudaria a fer veïnatge. Esperen que la pacificació que s’ha pactat amb l’Ajuntament de la zona millori la convivència amb el turisme i hi hagi un equilibri comercial entre veïns i visitants.