obrers treballant

Des del 2016 i fins al 2018, Creu Roja va aconseguir feina a 1.421 persones en risc d’exclusió social a Catalunya gràcies al Programa operatiu d’inclusió social i de l’economia social (POISES). D’aquestes, un 65 % són dones. En total han passat per aquests cursos -en tres anys- 3.365 persones, de les quals 2.586 han rebut formació i han millorat les seves competències laborals. De les persones que han participat en el programa, 940 no tenien estudis i 1.017 només havien cursat fins a l’educació secundària obligatòria (ESO).

Programes destinats a dones

El programa ha ofert projectes ocupacionals destinats a tres col·lectius: a dones, a persones majors de 45 anys i a col·lectius amb dificultat per entrar al mercat laboral.

Les empreses han tingut un paper destacat en aquest programa. Hi han col·laborat 730 companyies de diversos sectors professionals, amb les quals s’han establert 3.800 aliances per promoure formació, inserció laboral, pràctiques i assessorament.

La veu d’un testimoni

Una de les persones que ha participat del programa és la Dèlia Cruz, que va fer una aturada a la seva vida professional durant 10 anys per tenir cura dels fills. Quan va voler tornar a entrar al mercat laboral només li sortien feines al sector de l’hostaleria, que l’obligaven a deixar sols els fills durant tota la tarda, o de comercial, amb un sou només de comissions. La primera oportunitat va ser a través d’un ajuntament, que la va contractar per fer serveis de jardineria. Gràcies a aquesta experiència, i després de visitar la Creu Roja per demanar ajut, va fer un curs de jardineria i piscina que li ha donat una feina més estable. Leroy Merlin la va contractar abans d’acabar el curs de la Creu Roja, i per això, ho considera ”una benedicció”.

Aquest programa ha estat finançat per l’entitat, ajuntaments i també per el Fons Social Europeu. Sobre xifres estatals, el programa POISES ha permès que 62.325 persones hagin millorat en els seus llocs de feina i 25.800, de les quals un 60 % són dones, han accedit a una feina.

Una campanya per entrar al mercat laboral

Fa un any que Creu Roja va impulsar la campanya EncaraNo adreçada a ajudar les famílies que viuen en una situació de pobresa crònica. L’objectiu era formar-les perquè tornessin al mercat laboral. La intenció de la iniciativa era arribar a un 70 % de les famílies que atén la institució.