La junta de l’Associació de Veïns i Comerciants de Santa Caterina s’ha renovat totalment. La nova junta la formen comerciants i veïns implicats en el barri i que volen treballar per evitar la gentrificació. Volen frenar la pèrdua del teixit humà i comercial que fins ara ha fet d’aquest barri un dels més singulars de la ciutat. Tradició i innovació fins ara convivien però l’alt preu dels lloguers, tant per als comerços com per als pisos, fan perillar aquest equilibri. La nova junta és conscient que amb aquesta realitat haurà de treballar força per aconseguir revertir la dinàmica social i econòmica del barri.

Renovació comercial

Raquel Molina fa 15 anys que va arribar a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Des de llavors és al capdavant del bar La Candela i des de fa pocs dies és la nova presidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants de Santa Caterina en substitució d’Alfons Solà. Explica que el president anterior “em va dir que volia plegar, que ja havia passat el seu moment, i és que aquest senyor ha treballat molt. Em va fer la proposta i durant molts mesos m’ho vaig pensar”.

Evitar la gentrificació al barri

El teixit comercial i veïnal del barri està canviant. Veïns i botiguers marxen a altres llocs perquè, segons la Raquel, no poden fer front als preus dels lloguers. La nova junta de l’entitat vol mesures per evitar la gentrificació. El barri, segons la Raquel, “és com un petit poble on tothom es coneix, on està el Roura, per exemple, una família que fa 80 anys que té una botiga de material de construcció”.

Xarxes socials i activitats al carrer

Tot i que la nova junta encara no té el full de ruta de les accions que emprendran, el que tenen clar és que cal comptar amb les noves tecnologies. “Una de les primeres coses que farem serà tenir presència a les xarxes socials perquè fins ara l’associació treballava d’una altra manera”.

A més de la presidència s’ha renovat tota la junta de l’entitat, que ja pensa a organitzar activats al carrer per potenciar la vida social del barri.