Després de l’aprovació del decret llei impulsat aquest dimarts per la Generalitat per limitar el preu del lloguer, diferents associacions de llogaters han criticat el contingut de la llei i creuen que no regularà de manera efectiva la bombolla de preus que s’ha creat al voltant del mercat de lloguer. El Sindicat de Llogaters avisa que el decret del govern deixa fora la immensa majoria de lloguers.

Les crítiques del Sindicat de llogaters

Pel portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, el decret “és una farsa” i al cap i a la fi paper mullat perquè, diu, no serà útil. Adverteix que no afecta els contractes vigents i que, si segueixes vivint al mateix habitatge i signes un contracte nou, la propietat podrà optar per no acollir-se a la regulació si no ho vol. A més, critica les moltes excepcions del decret com ara si és d’obra nova o si hi ha una rehabilitació integral, quan aleshores podria encarir-se més que la resta. El portaveu del sindicat esgrimeix tres punts bàsics per fer la seva crítica.

  1. Pràcticament la totalitat dels contractes de lloguer actuals i futurs no podran entrar dins de la regulació que planteja el decret llei.
  2. Els propietaris que incompleixin la llei no podran ser multats i es deixa aquesta responsabilitat en mans dels llogaters, que hauran de portar els propietaris a judici quan vulnerin la llei, en lloc de ser multats d’ofici tal com preveuen la majoria de lleis que regulen el lloguer a la resta d’Europa.
  3. Els percentatges que marca l’índex de preus del lloguer del Departament d’Habitatge són elevadíssims i actualment els preus del lloguer estan creixent per sota del topall que marca la Generalitat, que en alguns casos pot ser del 20 %.

El Sindicat de Llogaters proposa com a possible solució per fer un decret efectiu que es faci una regulació de preus real. Això consistiria a establir un índex de preus del lloguer vinculat als ingressos de la ciutadania i que també fos universal, és a dir, que tots els contractes de lloguer gaudissin d’aquest límit. També demana que el topall sigui de compliment obligat per als propietaris, i que qui no ho respecti sigui multat d’ofici per les administracions. 

El sindicat també ha demanat a la Generalitat que deixi de vendre fum i que es posi a parlar amb els moviments en favor de l’habitatge perquè, assegura, aquesta llei s’ha fet d’esquena a aquestes entitats.

La posició de la PAH i de la FAVB

Per la seva banda, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona també critica les múltiples excepcions, titlla la mesura d”’electoralista” i considera que serà poc efectiva i de ”difícil aplicació”. Per això, demana un pacte per a l’habitatge a la ciutat. Això, mentre Lucía Delgado, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, lamenta que la regulació es faci segons l’índex de referència de la Generalitat, basat en els preus de mercat actuals i, per tant, “irreals, de bombolla”. Delgado assenyala una incongruència i apunta que si la mesura estrella del decret es basa en l’índex de preus que marca la Generalitat i aquest el que fa és avalar el preu actual del lloguer, el que realment s’està fent és justificar els preus de la bombolla. Delgado demana que es faci un decret eficaç i que es deixi de donar titulars que, al final, “l’únic que generen és frustració a la ciutadania”.

La PAH també aposta per un índex que prevegi la renda familiar i demana que després d’aquest primer pas la Generalitat es reuneixi amb les associacions per crear una taula negociadora per evitar una situació que ara mateix està expulsant els veïns dels seus barris.

Segons els agents immobiliaris, el decret no satisfà ningú

El president de l’Associació d’Agents Immobiliaris, Joan Oller, adverteix que el decret no deixarà content ningú. Oller sap que el decret no satisfarà les demandes de les associacions en favor de l’habitatge però tampoc a ells perquè creu que la mesura l’única cosa que fa és distorsionar el mercat. El president diu que la situació actual per la qual passa Barcelona es reprodueix a totes les grans capitals i recomana als veïns que comencin a acostumar-se a una Barcelona molt més gran, que vagi des de Cubelles fins a Sabadell o Terrassa, perquè no tothom pot viure a l’Eixample.

Per la seva banda, l’Autoritat Catalana de la Competència també critica la mesura. L’organisme considera que limitar el mercat podria provocar una pujada de preus de l’habitatge i que, per tant, la mesura podria ser “contraproduent”. De moment, el Parlament ha de validar el decret en un termini màxim de 30 dies hàbils i, després, entrarà en vigor de forma immediata.