Lata Peinada és la primera llibreria de literatura llatinoamericana que obre les portes a Barcelona, al barri del Raval. Un projecte creat per quatre socis argentins que volen donar a conèixer autors llatinoamericans des de la capital catalana.

A la llibreria es poden trobar fins a 5.000 obres signades per més de 2.000 autors llatinoamericans diferents. Des del poeta peruà Mario Montalbetti, el xilè Raúl Zurita o l’argentí Ricardo Zelarayán, autor de la novel·la ‘Lata Peinada’, de la qual rep el nom la llibreria. A més, volen sortir del tòpic dels best-sellers i opten per presentar llibres no tan coneguts dels autors.

Aquesta aposta literària ofereix una gran diversitat de gèneres i editorials independents, que té la voluntat de donar veu a autors poc coneguts a Catalunya. Molts dels llibres que ofereix al seu catàleg és la primera vegada que arriben a Catalunya i a la resta d’Europa. Un altre tret diferenciat d’aquesta llibreria és la selecció de “Las joyitas”, un racó format per primeres edicions o de descatalogades.

El seu objectiu és construir una comunitat, formada per lectors i escriptors de Llatinoamèrica, que visquin o visitin la ciutat de Barcelona. “Sumar amistats, sumar llibres i sumar literatura” és la seva il·lusió. Lata Peinada també és un espai de trobada i un lloc d’aprenentatge. Organitzen activitats de lectura, tallers de narrativa i xerrades temàtiques per aconseguir una cohesió amb veïns del barri i la ciutat.

Barcelona va ser una de les ciutats de referència de la literatura llatinoamericana a finals dels anys seixanta i principis dels setanta, i actualment encara en recull els fruits. Aquest any Barcelona ha estat la ciutat convidada de la Fira del Llibre de Buenos Aires. Van participar més de 50 autors catalans on van presentar una mostra representativa de la literatura barcelonina. D’aquesta manera, la retroalimentació entre la comunitat literària argentina i catalana continua amb un vincle molt fort.