Aquest dijous, el Gremi d’Hotels ha alertat de la davallada de l’ocupació hotelera aquest any. Durant els sis primers mesos del 2018 (de gener a juny), l’ocupació ha estat d’un 78,8 %, un 3 % menys respecte al 2017.  És una baixada de les pernoctacions que també es va produir en el darrer trimestre del 2017 , que va ser d’un 8 %. A més, durant els primers mesos del 2018, la facturació dels hotels de luxe ha baixat un 10 %. Des del gremi reclamen polítiques de promoció de la ciutat que apostin pel turisme de qualitat i que estiguin liderades per Turisme de Barcelona. El president dels hotelers, Jordi Clos, considera que la baixada de la qualitat del turisme va totalment lligada amb l’increment de les activitats il·legals, com ara els pisos turístics no regulats, la venda a la manta o tots els serveis de massatges i llauners que hi ha a les platges. Creu que creen una mala imatge de Barcelona i que cal posar-hi fre.

El gremi també remarca que durant el 2017 la despesa per persona allotjada en un hotel de Barcelona ha caigut un 10,8 % respecte al 2016. L’any passat, cada turista es va gastar de mitjana 362,50 euros a la ciutat, mentre que el 2016 la xifra va ser lleugerament superior: 406,6 euros.

Menys turisme de negocis

Segons el Gremi d’Hotels, també s’ha reduït considerablement el nombre de persones que visiten la ciutat per motius professionals. Si l’any 2014 el percentatge de visitants amb finalitats professionals va ser del 39,5 %, el 2017 va baixar fins al 30,6 %.  Una situació que, segons Clos, s’ha vist provocada, en part, per la marxa de grans empreses de Catalunya. Tot i això, la ciutat continua liderant el rànquing ICCA de Congressos. De cara a l’estiu, les previsions d’ocupació per juliol i agost són d’un 80 %, mentre que en el mateix període de l’any passat eren d’un 85 %.