El Raval és un dels barris de Ciutat Vella on viu més gent, però on hi ha menys espais lliures destinats als veïns. Per això, la incertesa del futur del solar conegut com a Àgora Juan Andrés Benítez ha fet encendre totes les alarmes.

La notificació judicial insta a deixar el solar i a pagar una multa de 20.000 euros. La lluita per mantenir l’ús social del solar ja ha començat. Els veïns recullen signatures físiques i també a través de change.org. A més, de cara a la festa major del Raval, que comença el 12 de juliol, la reivindicació d’aquest solar per als veïns del barri centrarà part dels actes programats.

L’Iñaki García, impulsor de la campanya d’autogestió de l’Àgora Juan Andrés Benítez, creu que això “és el que està passant al barri malauradament: gent que compra per especular, per construir i per expulsar famílies“. En aquest cas, però, no es tracta d’habitatges, sinó d’un espai d’ús col·lectiu. “Entenem que és el mateix, i ho defensem de la mateixa manera. Defensar l’Àgora és defensar el Raval“, ha dit.

Espai de trobada i referència al Raval

Un grup de veïns i entitats del Raval van decidir el 5 d’octubre de 2014 dinamitzar un solar del carrer de l’Aurora que feia anys que estava buit. La data no va ser aleatòria: just feia un any de la mort de Juan Andrés Benítez, veí del barri, després de ser reduït per sis agents dels Mossos d’Esquadra. Des que va començar a funcionar de manera autogestionada, el solar ha acollit més de 150 activitats festives, culturals o reivindicatives. L’únic requisit per fer un ús social d’aquest espai, de 660 metres quadrats, és que s’organitzin actes que respectin els drets humans. L’any passat es van recordar els quatre anys de la mort de Benítez.

Iñaki García recorda com va ser la socialització de l’espai. “El solar estava abandonat, ple de brutícia, de rates. Els veïns se’n queixaven molt. A una persona de la campanya se li va acudir entrar, netejar i fer un espai en memòria de Juan Andrés. Vam fer-ho com a prova i la resposta va ser impressionant”, explica.

Suport del districte

La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, explica que la problemàtica amb aquest espai és complicada. “Sobre el solar hi ha una hipoteca en mans de la SAREB, mentre que la propietat del terreny està en unes altres mans”. Tot i això, des del districte reconeixen la importància de l’ús social de l’espai. “Farem tot el possible perquè continuï tenint un ús social. Quan diem tots els possibles passa més per la negociació, ja que el mecanisme legal no és a les nostres mans”, ha assegurat la regidora.