El trasllat de la festivitat de Sant Jordi al 23 de juliol com a conseqüència de la crisi del coronavirus convertirà aquesta diada en atípica. Una de les grans perjudicades serà la venda de roses locals. Amb el canvi de data, el sector pronostica que caurà fins a un 50 %.

“La calor i la poda ja no és la mateixa”

El Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya alerta que les condicions de l’estiu afecten la producció de roses i consideren que “ja no n’és època: la calor i la poda no és la mateixa que durant el seu moment òptim”.  Com a conseqüència, la producció local d’aquesta flor podria caure des de les 200.000 unitats que cultiven normalment per Sant Jordi fins a les 100.000.

Roses d’importació

Els vivers del país produeixen només un 5 % de les roses que es venen per Sant Jordi. La resta són importades de països com Colòmbia o l’Equador. Per això des del Mercat de la Flor esperen que durant l’estiu no hi hagi problemes en el trànsit de mercaderies, com succeeix actualment. No obstant, creuen que el canvi de data és “molt necessari” i donarà un impuls econòmic a un sector molt castigat per la crisi derivada de la covid-19.

Hi haurà roses el 23 d’abril?

Una de les opcions per no quedar-se sense rosa aquest 23 d’abril és comprar-la per internet. Com ja va passar amb la mona de Pasqua, aquest Sant Jordi, més de 160 floristes enviaran la flor a domicili, però no serà fàcil garantir-ne el subministrament. “Només arriba un avió de càrrega a la setmana” i la producció local existent és mínima, expliquen des del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental.