Actualment la majoria de propietaris de locals destinats a bars, restaurants i cafeteries reclamen als llogaters el pagament de la mensualitat malgrat haver cessat l’activitat per la crisi del coronavirus. Així ho afirmen des del Gremi de Restauració de Barcelona i  denuncien que es tracta d’una situació “insostenible” . Afirmen que és el Govern espanyol qui ha decretat el tancament forçós d’aquest sector, i per això demanen a Pedro Sánchez que intervingui el mercat dels lloguers comercials amb la seva suspensió.

Suspensió de lloguers i dels contractes de treball

Si bé en un primer moment el gremi va recomanar als arrendataris arribar a un acord amb els propietaris, això va servir de ben poc. Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, assegura que “apel·lar a la bona fe no ha servit de res”. Els arrendadors accepten posposar el pagament dels lloguers, però no rebaixar-lo o condonar-lo, segons Pallarols.  Això farà, segons el responsable del gremi, que l’acumulació de deute acabarà “esclafant moltes empreses”. El sector ja va predir el seu enfonsament a mitjans de març. El gremi demana així mateix la suspensió dels contractes de treball i mantenir els ERTO per força major. Aquesta mesura, al costat de la intervenció dels lloguers faria, segons Pallarols, que s’eviti “la fallida d’empreses i els acomiadaments correlatius”.

Propostes de cara a la intervenció dels lloguers comercials

El Gremi de Restauració de Barcelona estableix un pla que inclou tres mesures corresponents a tres estadis. En primer lloc, mentre duri el tancament forçós, el sector proposa la condonació del lloguer amb caràcter retroactiu des del 14 de març, data en què es va decretar l’estat d’alarma. En segon lloc, demana que quan s’obrin bars, restaurants i cafeteries amb l’aforament reduït, s’abaixi el preu dels lloguers proporcionalment. Per acabar, assumint que en els propers dos anys el turisme serà “testimonial”, proposa la revisió a la baixa dels lloguers.