Diverses associacions de comerciants denuncien que la crisi del coronavirus és un pretext per legislar a favor de les grans corporacions i en contra del petit comerç. Com a exemple, posen la impossibilitat d’obrir les botigues per rebaixes, tot i que els descomptes sí que es podran fer per internet.

Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, diu que “és absolutament inadmissible que se’ns pretengui prohibir les rebaixes quan podem atendre els nostres clients amb les mesures de seguretat adients” i, contràriament, sí que poden fer rebaixes “aquestes grans plataformes que depenen d’economies globals i que externalitzen els seus impostos a paradisos fiscals”. Pel president de Barcelona Oberta, el Govern d’Espanya està protegint les grans empreses multinacionals. Ho veu com un atac directe a l’essència de la ciutat de Barcelona, als seus barris i al treball estable que generen.

De la mateixa opinió és el vicepresident de la Fundació Barcelona Comerç. Pròsper Puig reitera que “tota la legislació que s’ha fet ha estat per beneficiar molt pocs i per perjudicar la gran majoria”. En aquest sentit, Gabriel Jené és contundent. Mentre el petit i mitjà comerç ha tingut la persiana abaixada a causa del confinament, “ens hem trobat amb grans plataformes que han fet el seu Black Friday dia rere dia, des del 14 de març, en detriment dels petits i mitjans comerciants”, quan en altres països només s’ha permès vendre productes essencials.

El president de Comertia, David Sánchez, explica que la lluita és desigual. “Les grans multinacionals tenen avantatge en el sentit que ells sí que poden fabricar per a les rebaixes. Tenen un canal de distribució molt potent i les botigues petites hem de fer un esforç d’inversió en estoc”. 

Jené conclou que si no hi ha una rectificació per part del Govern espanyol “hi haurà una reacció molt clara i molt contundent perquè crec és absolutament inadmissible que, a sobre, ens pretenguin prohibir les rebaixes”. Els comerciants també critiquen que no se’ls està ajudant. Diuen que els crèdits ICO no arriben i han de continuar pagant les despeses diàries i impostos, que no els perdonen.