L’Ajuntament, l’Associació de Comerciants dels Pòrtics de la Boqueria i el Gremi de Restauració de Barcelona, han presentat conjuntament la nova ordenació de les terrasses de l’entorn del mercat. L’acord posa fi a tres anys de conflicte entre els restauradors dels porxos i el consistori i dona llicència d’activitat per instal·lar una terrassa als 16 locals que hi ha ubicats en aquesta zona (fins ara només en tenien quatre establiments). En total, la nova ordenació inclou 36 taules amb una capacitat per a sis cadires cadascuna, que equival a 216 cadires. Per tant, es duplica el nombre de cadires, que l’any 2015 era de 108 (27 taules de quatre cadires cadascuna).

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha destacat que la nova ordenació dona tranquil·litat i seguretat als restauradors, però també garanteix la seguretat d’aquest espai, la neteja i el pas fluid dels vianants als accessos del mercat. Pin ha destacat que l’ordenança és fruit de tres anys de reunions amb els restauradors però també amb els veïns d’aquesta zona. Per Oti Pérez, vicepresidenta de l’Associació de Comerciants dels Pòrtics de la Boqueria, l’acord garanteix la viabilitat dels negocis i posa fi a uns anys “molt dolents” i que han viscut amb molt de patiment. També Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, ha dit que aquest és un “bon final per a un conflicte que ha durat massa” i que tant la Boqueria com els restauradors es mereixien aquest acord.

Terrasses porxos Mercat Boqueria

La fi d’un conflicte que va començar el 2015

L’estira-i-arronsa entre els restauradors dels porxos de la Boqueria i l’Ajuntament es remunta a l’any 2015. Els restauradors alertaven llavors que el canvi de govern al consistori deixava en suspens l’acord al qual havien arribat amb l’equip de Xavier Trias sobre les llicències d’activitats de les terrasses. El juny la incertesa va augmentar amb l’anunci de la suspensió de llicències d’activitat durant un any a la Rambla per elaborar un pla d’usos específic per al passeig.

Les relacions entre els restauradors i el consistori no vivien un bon moment i encara es van agreujar més el juliol de l’any següent quan la Guàrdia Urbana va començar a actuar retirant les taules i cadires de les terrasses que no tenien llicència i multant als establiments. Fins i tot, el Gremi de Restauració va prendre part activa en el conflicte i va acusar l’Ajuntament d’actuar sobre un espai que no era competència seva.