Com es fa una Rambla més atractiva per als ciutadans de Barcelona? Aquest ha de ser l'objectiu del Pla d'usos de la Rambla i que avui ha fet un pas més en la seva concreció. Des d'aquesta matinada ja no es donen més llicències als establiments lligats a l'oci o la restauració. Una prohibició que ha de durar un any i que ha de servir per acabar de perfilar com ha de ser el futur de la Rambla. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona Portem mesos treballant una Rambla atractiva però que tingui en compte no només turistes sinó també la gent que hi viu, perquè tinguin els serveis que necessiten. JOSEP MANEL BARBOSA, restaurador de la Rambla ISAAC DURAN, restaurador de la Rambla Els comerciants tenen clar que el model de turisme, ara mateix, no és sostenible. Apunten que menys comerços a la Rambla podria ser una solució a la massificació que pateix l'avinguda.

La mesura es va aprovar a la Comissió de Govern de l’Ajuntament d’aquest dimecres, l’endemà es va publicar al Butlletí Oficial de la Província i ja s’ha posat en marxa aquesta mitjanit. Ara, durant els pròxims 12 mesos, es desenvoluparà el Pla d’usos de la Rambla, tal com preveu la normativa de la modificació del Pla d’usos de Ciutat Vella. La nova regulació no eliminarà, però, els establiments ja existents. Per poder reduir la quantitat d’establiments del passeig s’haurà d’esperar que el titular decideixi cessar l’activitat.

El perímetre afectat és el que abasta la Rambla, la plaça Reial, i la plaça de Sant Josep de la Boqueria, una zona que es considera zona d’alta densitat que cal protegir de noves activitats de restauració, musical i hotelera. Segons les últimes estimacions, per aquest carrer hi passen anualment 100 milions de persones. Amb aquesta iniciativa el districte compleix una de les demandes dels col·lectius que operen a la Rambla recollides en el Pla Cor, que consisteix a dotar el passeig d’una normativa específica. La finalitat última és convertir-lo en un espai no tant adreçat als turistes sinó als barcelonins. I l’Ajuntament té pressa per aconseguir-ho. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, vol que el pla d’usos estigui llest al desembre però ha destacat la complexitat de col·laborar tant amb els veïns, els comerciants i els partits polítics.

Ciutat Vella va posar en marxa el 2012 el projecte d’intervenció integral de la Rambla, amb l’objectiu de convertir-la, durant els propers sis anys, en un eix de referència per als barcelonins. Una de les peticions principals dels comerciants és la de convertir la Rambla en un eix exclusiu per als vianants, a imitació del que s’ha fet a l’avinguda del Portal de l’Àngel. Ja s’ha començat amb el trasllat de les estàtues, i els pintors, i amb un reforç de la seguretat, que ha afavorit, entre d’altres, la desaparició dels trilers.