La polèmica de les terrasses als porxos de la Boqueria ve de lluny. Pel Gremi de Restauració, l’estira-i-arronsa amb l’Ajuntament va tocar fons quan, l’estiu passat, la Guàrdia Urbana va retirar taules i cadires per manca de llicències i els propietaris les van tornar a posar. La situació tensa entre els uns i els altres va acabar amb quatre permisos temporals en espera de resoldre la qüestió. La solució, finalment, ha arribat i, el districte de Ciutat Vella i l’Àrea de Mercats regularan conjuntament les terrasses de bars i restaurants ubicades sota els porxos.

El Gremi de Restauració considera aquesta regulació una intromissió que limita el dret a la propietat privada, ja que creuen que l’Ajuntament no té competències sota els pòrtics. Asseguren que disposen d’un informe elaborat per una catedràtica de dret administratiu de la Universitat de Barcelona que els dona la raó. Per l’Ajuntament, l’espai sota els pòrtics és de propietat privada però d’ús públic. “Estem molt tranquils perquè els serveis jurídics municipals diuen que la regulació de l’espai sota els porxos ha ser per part nostra”, ha sentenciat Gala Pin, regidora de Ciutat Vella.

Què diu la normativa actual?

Segons l’Ajuntament, les terrasses sota els porxos han de ser objecte d’una distribució prèvia o una ordenació singular. Les primeres les impulsen els districtes a iniciativa pròpia en aquells espais que tenen unes característiques peculiars i requereixen normes adaptades a l’espai, com és el cas de la plaça de Vicenç Martorell, a Ciutat Vella. Les ordenacions singulars també tenen aquests trets, però ja està estipulat a l’ordenança de terrasses que hauran de tenir una regulació pròpia, tal com passa amb la plaça Reial.

De moment, només la plaça de Masadas, a Sant Andreu, disposa d’una distribució prèvia aprovada. La resta, com la Reial o Vicenç Martorell, estan pendents del visitiplau definitiu. Mentre les normatives concretes no s’aproven, la zona es regula per l’ordenança general de terrasses.