amazon paquet

El Prime Day d’Amazon se celebra des d’aquest dilluns 16 de juliol a les 12 hores i fins dimarts, 17 de juliol, a la mitjanit i és l’esdeveniment que suma més vendes i més facturació de l’any. Aquesta vegada els descomptes coincideixen amb la vaga que s’ha convocat des de la planta logística més gran d’Espanya, situada a San Fernando de Henares, durant tres dies, del 15 al 18 de juliol. L’empresa de venda electrònica i la plantilla fa mesos que discuteixen per una millora del conveni col·lectiu. Els treballadors reclamen que se’ls incrementin els sous i una millora de les condicions laborals. A les portes de la nau de Madrid s’hi han concentrat diverses persones i piquets per evitar que els treballadors s’incorporessin al seu lloc de feina.

Ja fa mesos que dura el conflicte. El mes de març passat ja es va convocar una jornada de dos dies de vaga al centre madrileny per demanar millores salarials que s’adequessin al creixement econòmic que ha experimentat la companyia nord-americana en els darrers anys. Va ser la primera protesta que es va fer a tot l’estat i el seguiment va ser molt important perquè la planta va quedar pràcticament paralitzada, segons els treballadors.

Amazon centre logístic Madrid

Els treballadors denuncien un conveni imposat

El comitè d’empresa explica que a la plantilla se li aplica el conveni sectorial de logística i paqueteria. Amb la normativa en mà, l’empresa ha de reduir la temporalitat i ha de pagar antiguitat, diu. Els treballadors denuncien que, a canvi d’aquestes millores, se’ls estan retallant altres drets laborals que tenien adquirits. Es queixen que Amazon ha renovat el conveni col·lectiu sense tenir en compte les demandes del comitè.

Els treballadors afegeixen que se’ls ha aplicat una retallada salarial, que no tenen dret a la conciliació laboral, se’ls han rebaixat el preu de les hores extraordinàries i també han denunciat que no poden canviar les hores extres realitzades per jornades de festa. Segons el comitè d’empresa, el seguiment de la vaga ha estat molt important. “Comptabilitzem que han anat a treballar unes 60 persones de 1.800. L’activitat està parada”, afirma. A Catalunya hi ha un centre logístic, situat al Prat de Llobregat, que es va estrenar l’octubre de l’any passat. En aquesta nau no s’ha convocat mai cap vaga de treballadors.

“Ens comprometem a garantir una cooperació justa amb els treballadors”

L’empresa ha emès un comunicat per explicar que són “una empresa justa i responsable” i que està a favor del “diàleg”. Segons diu, es compromet a “incloure unes bones condicions de treball”. La companyia explica que als treballadors se’ls aplica el rang més alt del sector logístic i que això comporta una sèrie de beneficis. Aquests són una assegurança mèdica privada, un pla de pensions de l’empresa, una assegurança de vida i d’accidents i descomptes diversos.

En el comunicat, Amazon explica que el sou dels treballadors que entren a treballar per primer cop a la companyia es xifra en un brut anual de 19.840 €, que suposa un 2,5 % més que el de les condicions anteriors. La nota també es refereix al sou d’un treballador amb la categoria de nivell inicial i una antiguitat de quatre anys, que guanyarà 21.114 € bruts a l’any. Segons la companyia americana, aquest salari és 5,6 % superior a les condicions anteriors.

Sobre la jornada de vaga ha assegurat que les xifres de seguiment que ha donat el comitè d’empresa “no s’ajusten a la realitat”. La companyia també diu que “les comandes s’estan processant i els camions entren i surten del centre”. Amazon també ha volgut deixar clar que “no estan contractant altres treballadors per suplir els vaguistes”, tal com ha apuntat la plantilla.