Aquesta setmana s’han donat a conèixer les dues primeres sentències dels recursos que diverses empreses hoteleres van presentar en contra la suspensió l’atorgament de llicències d’allotjament turístics aprovat el juliol de 2015. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictat a favor de l’Ajuntament, tot i que, de moment, les sentències no són fermes.

La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Mobilitat i Ecologia, Janet Sanz, ha celebrat la resolució de les dues sentències interposades per Claris 89-91 S.L i per Hoteles Turísticos Unidos S.A. “Les sentències confirmen que l’acord era plenament legal i que es va aplicar la legalitat de forma rigorosa”. I ha recordat que la suspensió de llicències que van decidir portar a terme el 2015 no és cap cosa estranys, i que és un recurs que utilitzen diversos ajuntaments d’arreu.

Sanz també ha destacat que les dues sentències confirmen que la comissió de govern és l’òrgan competent per aprovar aquest acord i reafirmen que aquest no és diferent el que havien aprovat amb anterioritat altres governs municipals. L’Ajuntament defensa aquesta versió des del 2015, i al·lega la legalitat de la moratòria d’allotjament turístics.

Les sentències també determinen que “no hi ha hagut vulneració del dret a la defensa”, ja que es tractava d’una suspensió de llicències temporal. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha considerat que tampoc no va existir “omissió de tràmit d’audiència”.  “La justícia diu que no hi hagut arbitrarietat ni desviació de poder, sinó un acord ben motivat adequat a la llei. Tampoc no s’ha vulnerat la directiva de serveis europeus“, ha sentència la regidora.

Segons Janet Sanz, aquestes sentències confirmen que s’haurien fet les coses bé i que aquesta suspensió i el posterior PEUAT eren necessaris per poder desenvolupar i defensar la ciutat respecte a la bombolla turística.

Malgrat que ja hi ha aquestes dues sentències, encara estan pendents de resoldre uns altres 25 recursos presentats per empreses hoteleres de la ciutat.