A dos quarts de nou del matí la Guàrdia Urbana ha retirat les taules i cadires de tres establiments, els únics que, a aquesta hora, ja havien muntat les terrasses. Aquestes són imatges gravades per alguns dels responsables dels diversos bars que hi ha als porxos de la Boqueria. A tots ells se'ls ha prohibit muntar les taules per falta de llicència. Els propietaris dels establiments expliquen que des que va canviar el govern municipal les negociacions per regularitzar la seva situació, un compromís del mandat anterior, han quedat estancades. A més, els han posat diverses multes. Si la situació continua alerten que unes 70 persones es quedaran sense feina. JAUME OLIVA, Bar la Virreina "Nosaltres som quatre a treballar, doncs segurament si segueix així serem dos o cap." MARIA ÀNGELS MOLINOS, Pòrtic Boqueria "Nosaltres no tenim llicència, d'acord, nosaltres hem pagat les multes perquè no teníem llicència, però és que no la tenim no perquè no l'hàgim volgut tenir, perquè no ens l'han volgut donar, nosaltres estem disposats a pagar." Al migdia, però, la majoria de bars i restaurants dels porxos han decidit tornar a muntar les terrasses, i s'han exposat així a possibles sancions. OTI SANJUÁN bars Petit i A cascarla "Ens hem d'arriscar per poder guanyar-nos la vida..." Però no tots els establiments han pogut muntar la terrassa. Aquells a qui s'han requisat taules i cadires hauran d'esperar 15 dies per recuperar-les i pagar una multa de més de 300 euros. I l'estira-i-arronsa no s'ha acabat aquí. Al vespre, com es pot veure en un altre vídeo gravat pels comerciants, la Guàrdia Urbana ha tornat a la Boqueria per fer retirar les terrasses sense llicència. En aquesta ocasió, però, no hi hagut ni sancions ni s'han emportat taules ni cadires. Des de l'Ajuntament diuen que es limiten a complir les ordenançes municipals i que ja fa temps que els establiments estaven avisats.

L’operació ha començat cap a dos quarts de nou del matí. Camions de BCNeta s’han endut les taules, les cadires i tamborets que hi havia en aquell moment col·locats al carrer.

Portaveus municipals han explicat que la retirada de les terrasses és la “culminació d’un procediment que no ve d’avui”, ja que alguns dels locals acumulen diverses sancions per posar la terrassa sense tenir-ne llicència. Segons les mateixes fonts, cada local ja tenia dues sancions, una de l’any passat i una altra d’aquest.

Amb aquesta actuació, el pas per sota els porxos del mercat ha quedat lliure durant tot el matí. Cap al migdia, però, els responsables dels establiments han decidit arriscar-se i tornar a instal·lar les taules i les cadires. A mitja tarda, els agents de la Guàrdia Urbana hi han tornat i els les han fet desmuntar, tot i que en aquest cas no se les han endut ni hi han interposat cap nova sanció.

El conflicte entre aquests locals i l’Ajuntament fa temps que s’arrossega. En l’últim any, molts han hagut de pagar diverses multes per tenir la terrassa sense permís. Els restauradors diuen que, des que va entrar el nou govern municipal, les negociacions per regularitzar la seva situació han empitjorat molt, i alerten que si no poden tenir terrasses es perdran 70 llocs de treball i que molts establiments poden acabar tancant.

La moratòria de llicències de la Rambla que va decretar el govern de Barcelona en Comú també els afecta i els manté en una situació de provisionalitat que no es resol. Des del govern, recorden que s’està treballant en l’ordenació singular de la Boqueria i que fins que no s’acabi aquest procés, no se sabrà com queden les terrasses d’aquests locals.

CiU acusa el govern de “desídia i manca de diàleg” per legalitzar les terrasses

Els restauradors asseguren que amb el govern anterior havien pactat poder tenir les terrasses a canvi de rehabilitar la zona. Ara, però, no hi ha cap entesa amb validesa. Per a aquesta tarda hi ha prevista una reunió entre l’Ajuntament i el Gremi de Restauració i, entre d’altres, també es tractarà la problemàtica per a aquestes terrasses.

Els convergents consideren que l’actuació municipal paralitza el projecte engegat el mandat anterior per revitalitzar l’espai, que “estava degradat i que era escenari de permanents accions d’incivisme”. La regidora convergent Mercè Homs acusa el govern d’Ada Colau de “desídia, manca profunda de diàleg i, fins i tot, de menyspreu als operadors comercials i de restauració que fa anys van demostrar la seva complicitat amb el projecte de recuperació d’aquesta zona”.