Després de 16 setmanes sense activitat, el Mercat Dominical de Sant Antoni ha tornat a omplir les marquesines de llibres, segells, còmics i tots els productes que venia abans de la pandèmia. Aquest ha estat un dels últims mercats a reobrir i ha tornat a l’activitat amb un protocol sanitari estricte. Ara només hi ha una entrada i una sortida, de manera que els compradors circulen en un únic sentit. A més, han de portar mascareta i s’han de rentar les mans amb gel hidroalcohòlic quan accedeixen al mercat.

Control d’aforament i cues

La mesura que ha generat més descontentament entre els paradistes és el control d’aforament. Només hi pot haver unes 50 persones en cada una de les marquesines, per tant, l’aforament total és de 238 persones. Aquesta limitació preocupa als venedors. Josep Maria Mesa, que té una parada de llibres d’art i història, reconeix que “abans de la pandèmia ja havien baixat les vendes i espera que d’aquí a uns dies deixin entrar més gent. A més, els clients que no hi poden accedir han de fer cua a ple sol, i alguns paradistes temen que si s’han d’esperar molta estona acabin marxant.

cues mercat dominical sant antoni

La presidenta del Mercat Dominical, Fuensanta Garcia, ja va alertar de la disminució del nombre de parades durant els últims anys. Durant el 2008 n’hi havia 25o i ara, 74. Admet que cal ser rigorós amb les mesures de seguretat, però espera que en els propers dies es relaxin: “Si el Procicat o l’Ajuntament no flexibilitzen les mesures o donen ajudes no sé si tots podrem continuar”.

Tot i això, els clients de tota la vida no han fallat. Molts reconeixen que estaven ansiosos perquè reobrís el mercat i han vingut els primers per saludar els paradistes i fullejar les últimes novetats.

“Si no obrim els tendals a l’agost no podrem respirar”

Alguns paradistes també s’han queixat d’una altra de les mesures que formen part del protocol sanitari del mercat. Obliguen a abaixar els tendals de les marquesines. Això fa que l’espai quedi totalment tancat i no corri l’aire. Paradistes i clients denuncien que la calor cada vegada serà més insuportable.