Amb l’estat d’alarma, l’Ajuntament va decidir tallar el trànsit de sis eixos viaris de la ciutat durant els caps de setmana i festius per tal de donar més espais als vianants durant el desconfinament. Ara, dos mesos després i amb l’estat d’alarma ja aixecat, el consistori ha decidit deixar d’aplicar aquesta mesura. Aquest diumenge serà l’últim dia que la gent podrà passejar pel mig de carrer i sense cotxes per carrers com la via Laietana o Gran de Gràcia.

La mesura ha generat les queixes dels comerciants a carrers com la via Laietana, però alhora molta gent l’ha valorat molt positivament. Les primeres setmanes es va poder veure com la via Laietana, el passeig de Sant Joan, els carrers de Sants i de la Creu Coberta, l’avinguda del Litoral, el carrer Gran de Gràcia i el passeig de Fabra i Puig s’omplien de gent passejant, jugant amb les criatures o fent esport. I els cotxes i les motos no hi podien transitar. Aquesta imatge insòlita a Barcelona va fer guanyar espais a l’aire lliure en un moment en què els barcelonins encara no podien sortir de la ciutat.

La imatge ha anat variant, i aquestes últimes setmanes els carrers ja no lluïen amb tanta activitat. Malgrat tot, aquest diumenge alguns veïns es mostraven descontents amb la decisió de perdre aquest espai guanyat per als vianants, encara que l’Ajuntament recorda que algunes d’aquestes vies, com Gran de Gràcia, via Laietana o Creu Coberta, ja formaven part de la iniciativa Obrim carrers, per la qual durant un cap de setmana al mes el consistori talla el trànsit d’aquests eixos per donar via lliure als vianants. Està previst que el projecte, que es va estrenar al febrer, continuï funcionant mensualment com a mínim fins al mes de desembre.

Els comerciants de Creu Coberta demanen que continuïn els talls

Un dels punts on l’experiència s’ha valorat més positivament ha estat l’eix de Creu Coberta, on els comerciants demanen que es continuïn aplicant aquestes restriccions de trànsit cada cap de setmana. Afirmen que els talls els han permès tenir una millor reobertura dels comerços, ja que molta gent que normalment no s’acostava a aquests carrers hi anava per passejar i acabava coneixent-ne els comerços i comprant-hi coses. Per això, es mostren esperançats que l’Ajuntament vegi els beneficis que ha suposat aquest tall per als veïns i comerciants i que opti per mantenir-lo. De moment, asseguren que el consistori els ha dit que està estudiant mantenir la mesura de manera permanent. Cal recordar que des del 2007 els comerciants reclamen que aquesta via es converteixi en un espai per a vianants.

Els talls de la Gran Via i la Diagonal es mantenen

El que sí que té previst mantenir de moment l’Ajuntament són els talls als laterals de l’avinguda Diagonal i la Gran Via, una iniciativa que es va aplicar dins el pla de mobilitat que es va fer per adaptar l’espai públic a la nova mobilitat. També es mantindrà l’ampliació de les voreres de la via Laietana en ambdues bandes, així com la pacificació dels carrers del Consell de Cent o de Girona, als quals aquesta setmana s’ha unit el carrer de Rocafort.