Llogar un pis turístic sense llicència a Barcelona és, segons l’Ajuntament, cada cop més difícil. Aquest diumenge el consistori ha donat a conèixer el balanç del pla de xoc contra els habitatges d’ús turístic il·legal. La dada més destacada és que, en tres anys, s’han aconseguit tancar 4.900 pisos que operaven de forma il·legal a la ciutat.

Així, a finals del 2018 només constaven, a plataformes web com Airbnb o Booking, 272 anuncis sense número de llicència obligatòria. Mentre que el 2016 n’havien comptabilitzat 5.875 . Per tant, des de l’Ajuntament afirmen s’han eliminat el 95 % dels anuncis d’apartaments il·legals

Des de l’Ajuntament afirmen que ha estat possible aquesta reducció d’anuncis de pisos gràcies a intensificar l’activitat sancionadora. Aquests tres anys s’han obert 13.014 expedients disciplinaris i s’han imposat 6.435 sancions. Actualment, els esforços de l’equip d’inspecció es concentren a la lluita contra l’infractor professional i les xarxes organitzades que exerceixen d’amfitrió amb diversos contractes de lloguer al seu nom.

La majoria de pisos han retornat a l’habitatge residencial

“Podem dir que hem posat control a l’oferta il·legal i que som més a prop que mai de posar-la a zero” ha explicat Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, que ha destacat que bona part d’aquests pisos tancats ara mateix són destinats habitatges per a la gent del barri. 937 pisos s’han convertit en contractes de llarga durada, mentre que 234 han passat a ser el domicili del propietari. Per tant, un total de 1.171 pisos s’han pogut recuperar per al parc d’habitatge residencial de la ciutat. És un canvi que beneficia directament els veïns.

La Barceloneta és un dels barris més afectats per l’activitat dels pisos turístics il·legals. En aquests tres anys s’han arribat a expedientar 3.737 pisos turístics a Ciutat Vella. Unes dades que des de l’Associació de veïns de la Barceloneta reconeixen com a positives. Agraeixen l’esforç fet per part de l’Ajuntament per regular-ne l’ús però consideren que les mesures aplicades encara són insuficients. No confien que sigui un cessament definitiu.

Noves modalitats turístiques i regulacions

Des de l’Ajuntament asseguren que tenen controlades les modalitats turístiques regulades per la normativa, però alerten que encara existeix un problema de desregulació en l’àmbit del lloguer d’habitacions o de lloguers per temporada. Afirmen que aquest tipus són menys evidents i és més fàcil amagar la seva oferta turística. Per això, reclamen que la Generalitat reguli aquesta matèria com més aviat millor.

“Els visualitzadors fan una feina indispensable. No volem prescindir d’ells”

Dins d’aquest pla de xoc, els visualitzadors han tingut un paper molt important, afirma Janet Sanz. Tot assegurant, que ara mateix estan redimensionant la seva feina, ja que han canviat les necessitats, però que “és indispensable comptar amb aquesta gent per tot el coneixement que tenen“.

visualitzadors pisos turistics

En la roda de premsa, s’ha preguntat a Janet Sanz pels visualitzadors després que els treballadors denunciessin fa mesos que l’Ajuntament volia prescindir-ne a partir del gener. La regidora ha mantingut el discurs mostrat fa un parell de mesos tot afirmant que s’està treballant per trobar la nova fórmula de treball però que en cap cas volen prescindir d’ells. El mes de novembre, Janet es va comprometre presentar el nou model de funcionament abans que acabés l’any. De moment, han passat tres mesos i encara no s’ha concretat cap novetat al respecte.