L’Ajuntament va anunciar el projecte a principis de desembre i, dos mesos més tard, ja se n’ha posat la primera pedra. S’han escollit els primers quioscos de carrer que gestionarà una cooperativa de persones amb discapacitat. N’hi ha quatre de definitius als districtes de Sant Andreu —on se n’obriran dos—, Nou Barris i Ciutat Vella, i un cinquè en tràmit a Horta-Guinardó. En total, n’hi haurà 10 de desplegats arreu de la ciutat.

La cooperativa la formen 25 persones amb discapacitat que estan rebent formació per reflotar els quioscos i tornar-los a dotar de vida. A banda de trobar-hi els productes habituals d’un establiment com aquest (premsa escrita i revistes, refrescos, productes infantils, etc.), es plantegen més fronts: convertir-los en espai de recepció de comandes, en estand d’informació per a veïns i turistes o bé en punt de càrrega elèctrica de telèfons mòbils, entre d’altres.

Segons la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, “la idea és recuperar l’ús de quioscos tancats” i, d’altra banda, dinamitzar el teixit social i veïnal de l’entorn de l’establiment. I l’horitzó del projecte encara va més enllà: dotar d’una oportunitat laboral les persones amb discapacitat que hi participen. “És molt integrador i innovador”, afegeix Tarafa.