Amb l’objectiu de donar una resposta integral al problema dels venedors ambulants a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat la creació d’una taula conjunta amb administracions, responsables dels cossos de seguretat i operadors d’infraestructures. El consistori s’ha reunit aquest dijous amb representants de la Generalitat, dels Mossos, de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional, i també de TMB, de Renfe i del Port de Barcelona. L’objectiu del consistori és implicar tots els actors en la dissuasió del “top manta” i en la recerca d’una sortida alternativa per als venedors. A la primera reunió multilateral no hi ha assistit la delegació del Govern espanyol a Catalunya, tot i que hi estava convocada.

El consistori ha presentat als assistents un document que inclou quatre eixos principals d’actuació: la intervenció policial a l’espai públic, el control de la importació i distribució de mercaderies per vendre, la recerca d’alternatives laborals per als venedors i la necessitat de trobar vies per regularitzar-ne la situació a l’estat. El consistori considera que l’actuació de principis de gener a l’intercanviador de Plaça de Catalunya va ser un bon exemple de treball coordinat, i pretén repetir i agilitzar l’entesa entre administracions per a propers dispositius.

Les diferents parts s’han donat dues setmanes per estudiar el document i fer-hi aportacions, i mentrestant seguiran fent reunions tècniques en paral·lel. A la sortida de la reunió, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que tots els assistents han saludat la proposta “de manera positiva”, tot i que ha admès que “no hi ha solucions màgiques” per al fenomen.