L’Ajuntament ha demanat a Airbnb que assumeixi dos compromisos per evitar que s’anunciïn pisos il·legals al portal. D’una banda, des del consistori han redactat una llista amb 1.036 allotjaments sense llicència i han exigit a la plataforma que els retiri en un termini màxim d’un mes. De l’altra, li ha demanat que instauri un mecanisme nou per detectar els pisos il·legals perquè no es repeteixi aquesta situació. Consisteix en el fet que la plataforma demani el número del Registre de Turisme de Catalunya abans que els habitatges apareguin anunciats al portal.

Pel consistori, aquests són dos requisits que l’empresa ha de complir per posar fi a l’enfrontament entre totes dues parts que s’arrossega des de fa mesos i que va tenir un punt culminant a finals de juny amb el cas d’una propietària barcelonina que va haver de llogar el seu pis per Airbnb per demostrar que el llogater n’estava fent un ús indegut.

Des d’Airbnb s’han mostrat disposats a regularitzar la situació, però es tornaran a reunir amb el govern municipal la setmana vinent per explicar si accepten les peticions. Sergio Vinay, responsable de Polítiques Públiques d’Airbnb, ha explicat que “Airbnb està compromesa a eliminar els actors dolents” i ha recordat que ja s’han retirat 1.300 anuncis d’allotjaments al districte de Ciutat Vella.

La plataforma també reclama noves normatives per impulsar opcions de turisme sostenible. Critica que els hotels de Barcelona tenen el 40 % de les llicències i que, juntament amb els operadors professionals d’apartaments, sumen el 80 % de permisos, de manera que, segons Vinay, “deixen poc espai per a ningú més”. Airbnb reclama, a més, que es protegeixi les famílies que comparteixen el seu habitatge amb turistes. La plataforma va afirmar a finals de juny que una de cada quatre famílies asseguren que aquests ingressos extres els han ajudat a evitar un desnonament, i culpava el govern municipal de promoure una campanya de “por i confusió” sobre l’empresa.

L’Ajuntament ha explicat que els expedients que va interposar a la plataforma segueixen el curs previst: els va posar dues multes de 30.000 euros i també una per reincidència de 600.000 euros. Fent referència a possibles sancions noves, la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, ha avisat que “Airbnb ha de demostrar que vol complir la llei. Si no ho fa, l’Ajuntament continuarà aplicant la legislació”.