Les pancartes de "Cap pis turístic" tornen a ser ben visibles als balcons. Els veïns denuncien que després d'un estiu més calmat per por a les sancions, els propietaris d'apartaments il·legals han tornat a la càrrega amb noves estratègies. Agrupar diversos contractes setmanals en un de mensual, oferir descomptes als inquilins si no apugen les persianes ni obren les finestres, o cartells per advertir-los que "els veïns ens vigilen". TERESA DARRIBA, veïna de la Barceloneta "No saps qui puja ni qui baixa, si són lladres o no són lladres, no ho saps. Cada dia veus cares noves. I han vingut els de l'Ajuntament, però no els obren la porta, o no hi són, i no els enganxen mai." Als problemes de dins les finques s'hi suma, un any més, la saturació a l'espai públic. El barri és un coll d'ampolla de grups amb bicicleta, patinets i segways sense control, i milers de persones que van i vénen de la platja fent soroll a totes hores. Segons les entitats veïnals, tot i les normatives que s'han aprovat, no hi ha prou inspectors ni policies per fer-les complir. SEBASTIÁN HUGUET, membre de la plataforma Barceloneta Diu Prou "Los grupos de borrachera, los ruidos, las molestias, la inseguridad. Y no hemos tenido respuestas contundentes, de vamos a terminar con esto, nadie se ha posicionado, y oye, tenemos que hacer algo." Els veïns asseguren que amb el boom dels pisos turístics s'ha doblat el preu dels lloguers, i cada cop més famílies i establiments comercials opten per marxar a altres llocs. JOAN ANTÓN VÁZQUEZ, portaveu de la plataforma Barceloneta Diu Prou "Els nostres fills no poden llogar un pis aquí. Pugen els preus a 1.100 euros de lloguer per un pis de 35 metres quadrats, 800 euros, 700 euros." Temen, a més, que la posada en marxa del museu Hermitage encara pugui provocar més saturació de visitants i de cotxes al passeig de Joan de Borbó.

En molts balcons de la Barceloneta hi tornen a penjar pancartes amb el missatge “Cap pis turístic”. Algunes hi han estat posades des que ara fa dos anys els veïns es van mobilitzar per denunciar els problemes de convivència amb el turisme al barri, però moltes hi han aparegut de nou. Les inspeccions realitzades per controlar els lloguers il·legals i la por de les sancions va fer que molts propietaris es fessin enrere l’estiu passat, però aquest estiu, segons els veïns, el problema ha tornat corregit i augmentat.

La plataforma veïnal La Barceloneta Diu Prou assegura que els promotors de pisos turístics estan adoptant mesures que els permeten esquivar la normativa, com per exemple agrupar diversos contractes setmanals en un de mensual que inclogui el nom dels diferents llogaters. “Si el contracte dura almenys un mes i un dia, ja no es pot considerar un lloguer de pis turístic”, recorda el portaveu de la plataforma, Joan Anton Vázquez.

D’altres han optat per oferir descomptes en el preu als clients, que, coneixedors de la il·legalitat, s’avenen a no obrir la porta a ningú -per si són els inspectors els que fan una visita- o a mantenir les persianes abaixades i les finestres tancades per simular que el pis està buit. En un portal del carrer de Sevilla on tots els pisos són turístics, fins i tot hi ha un cartell que adverteix als llogaters que “els veïns ens vigilen”.

Problemes de convivència a dins les finques i al carrer

Veïns del barri com la Teresa Darriba asseguren que els mecanismes que s’han establert per denunciar els pisos turístics no són efectius. “Jo tinc un pis a la meva escala on cada dia veus entrar i sortir cares noves. No saps qui hi puja ni baixa, ni si són lladres o no. I és clar que han vingut els de l’Ajuntament, però o no els obren la porta, o no hi són”, confessa.

A banda dels sorolls que fan els turistes a la nit a dins dels pisos, incompatibles amb la vida diària de les famílies, hi ha també les molèsties al carrer. Els veïns asseguren que l’Ajuntament no posa efectius per fer complir ordenances com la que no permet circular a grups de ciclistes de més de 10 persones o la que recentment ha restringit els segways i patinets al front marítim. També denuncien que els milers de persones que van i vénen de la platja a totes hores ho fan cantant, ballant i orinant a les cantonades o al costat dels contenidors sense que la Guàrdia Urbana hi faci res.

Augmenta el preu dels lloguers

La plataforma La Barceloneta Diu Prou assegura que una de les conseqüències del “boom” dels pisos turístics és l’augment desmesurat del preu dels lloguers. “En pocs anys hi ha pisos que han passat de costar 600 o 700 euros a 1.100 o 1.200. I no només ens afecta a nosaltres, sinó que els nostres fills tampoc ho poden pagar, tal com està el món laboral avui en dia”, diu el portaveu de la plataforma, Joan Antón Vázquez.

El mateix passa amb els locals comercials. Molts dels contractes augmenten desmesuradament a l’hora de renovar-los i els llogaters de tota la vida es veuen obligats a marxar i deixar el local a mans d’un promotor dedicat al turisme. Les entitats veïnals temen que tots aquests problemes es puguin agreujar encara més si l’Ajuntament no hi pren mesures dràstiques. La futura obertura del museu Hermitage, a més, podria portar encara més trànsit de vianants i vehicles al barri.