Seu de la PIMEC

La pandèmia ha causat estralls en les petites i mitjanes empreses i en els autònoms de la ciutat. És la conclusió que es desprèn d’un estudi de la PIMEC, que apunta que una de cada dues pimes i autònoms té problemes de tresoreria derivats de la pandèmia del coronavirus. Les previsions tampoc no són optimistes: prop d’un 70 % de les empreses creuen que tindran problemes econòmics durant el 2020 i el 2021.

Segons ha explicat el gerent de l’Àrea Institucional de la patronal, Àngel Hermosilla, la situació de les pimes i els autònoms s’ha agreujat en comparació amb la primera onada de la pandèmia, quan “el problema era clarament de demanda”. A la falta de clients, ara s’hi suma “un problema financer important, d’endeutament“. Per això, Hermosilla conclou que “hem passat a un segon nivell de problemàtica: no s’han generat els ingressos necessaris per enfortir financerament les empreses”.

Les dades de PIMEC posen sobre la taula que més de la meitat dels petits i mitjans empresaris han demanat préstecs amb aval públic per superar la situació, però un 28,5 % reconeix que no podrà tornar-los i un altre 26,5 % no n’estan segurs. Per això, la patronal assegura que estan “francament preocupats” i reclama “una actuació pública important”.

Un 18,7 % es plantegen tancar

Segons l’enquesta, gairebé la meitat de les pimes i autònoms valoren molt negativament l’activitat que han pogut fer durant el juliol i l’agost: un 42 % asseguren que el volum de feina s’ha reduït a la meitat en comparació amb els mateixos mesos de l’any passat. A més, un 5,2 % afirma que estan del tot aturades i prop d’un 19 % es planteja tancar definitivament (18,7 %). Pel que fa a treballadors, gairebé una de cada tres creu que els sobrarà plantilla durant els propers mesos i per això reclamen prorrogar els ERTO “sine die”. Per això, s’han sumat a la manifestació dels sectors afectats.

L’impacte de la crisi, però, és molt diferent segons el sector. Els més perjudicats n’han estat el petit comerç no alimentari, el turisme i l’hostaleria, mentre que, en canvi, en surten reforçats la construcció o la indústria i el petit comerç d’alimentació. Aquesta distribució per sectors explica, segons la PIMEC, perquè la ciutat de Barcelona se n’ha ressentit més que altres territoris.

Crítics amb les restriccions

El president de la PIMEC, Josep González, s’ha mostrat contundent a l’hora de valorar les noves restriccions imposades per la Generalitat, i especialment pel que fa al tancament de negocis com bars, restaurants i també centres de bellesa. González considera que “es podria haver evitat el tancament” adoptant mesures més “graduals”. Per això, critica que “la intenció és bona, però la proporció, no”.

“És evident que s’han d’evitar els contagis, però també hem de procurar que no es pari l’economia”, ha afirmat González. Des de la PIMEC veuen “inseguretat constant en les mesures que es prenen” i també “improvisació“. A més, denuncien que les ajudes de 40 milions d’euros per al sector seran insuficients i reclamen acompanyar les restriccions de “campanyes de conscienciació i més mesures sancionadores“. Si la situació es manté, adverteixen que “tindrem molts més tancaments d’empreses, que és el que hauríem d’evitar”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a