Diverses entitats socials s’han concentrat per sorpresa a les portes de l’hotel Hesperia Barcelona Rambles, al carrer de l’Hospital, per denunciar que l’aterratge de l’empresa propietària, Blackstone, al sector turístic “és per especular amb els barris”.Al darrere de la convocatòria, que ha aplegat un centenar de persones, hi ha la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i Las Kellys, associacions que acusen aquest fons voltor “d’expulsar veïns i fomentar la precarització de la feina”, com la de les “kellys” -les cambreres de pisos que s’encarreguen de la neteja de les habitacions d’hotels- amb la seva activitat.

La portaveu de la PAH, Lucia Delgado, ha explicat que “igual que va fer [Blackstone] amb les famílies, desnonant-les sense donar-los solucions, creiem que també poden fer això amb el tema dels hotels, que només utilitzen per especular”. En un sentit més global, de ciutat, s’hi ha pronunciat Daniel Pardo, de l’ABTS, que ha denunciat que “els fons d’inversió tenen avantatges fiscals”, i ha lamentat que és una situació que es produeix “en un context de turistificació que està expulsant veïnat”.

Segons han explicat els convocants de la concentració, Blackstone “ha comprat Marina d’Or i molts altres hotels de les Illes Canàries i la Costa Blanca, havent-se convertit en el primer tenidor d’hotels de l’Estat“, afirmen. A banda de la gestió d’hotels, Blackstone també va absorbir Caixa Catalunya i altres bancs i, en conseqüència, les hipoteques que els clients tenien obertes amb aquestes entitats. La PAH acusa el fons voltor de no complir amb el compromís que, segons expliquen, va adquirir d’oferir una solució, abans del 23 de juliol, a diverses famílies en risc de perdre casa seva. L’entitat ha assegurat que Blackstone no ha posat cap remei a la situació dels afectats.

Accions sorpresa anteriors

No és la primera vegada que la PAH participa en accions sorpresa contra fons voltors o entitats bancàries. A la primavera, l’entitat ja va ocupar una oficina de CaixaBank per exigir una solució d’habitatge per a una afectada i també per denunciar que els bancs incompleixen la Llei 24/2015, que regula l’habitatge i que obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social abans d’efectuar qualsevol desnonament.

També al juliol, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va ocupar l’Ajuntament per exigir solucions davant l’emergència d’habitatge de Barcelona.