Protesta hotel Buenos Aires

El Jutjat d’Instrucció número 8 de Barcelona ha ordenat, de manera imminent, el desallotjament de la Casa Buenos Aires, a Vallvidrera. N’ha alertat el col·lectiu que ocupa l’antic Hotel Buenos Aires des de fa cinc mesos, que, tanmateix, afegeix que “condemna a penes de multa tots els ocupants” de l’espai.

En un comunicat, el grup denuncia que “els Pares Paüls —la congregació religiosa propietària legal de l’immoble— pretenen especular amb l’edifici modernista i el patrimoni històric de Vallvidrera”. En l’escrit, el col·lectiu de la Casa Buenos Aires afegeix que “la congregació ha firmat un preacord de venda per valor de tres milions d’euros amb London Private Company“, una societat que, destaquen, “fa mesos que ha demanat l’enderroc total de l’edifici per construir-hi un hotel de luxe de fins a 150 places”.

Els ocupants denuncien que “els Pares Paüls pressionen per lucrar-se econòmicament a costa de les afectacions que el projecte d’un hotel pugui tenir per a la convivència i el teixit veïnal de
Vallvidrera”.

Ocupació per recuperar el patrimoni

Fa cinc mesos que un grup de persones van ocupar l’espai amb la idea de pressionar l’Ajuntament perquè catalogui l’antic Hotel Buenos Aires per a la seva protecció, ja que és un edifici modernista que va obrir portes amb finalitats d’hostalatge el 1886. Destaca per tenir un menjador amb vitralls, làmpades de ferro forjat i paviment hidràulic. L’ocupació de l’antic hotel per exigir-ne la protecció municipal recorda l’ocupació de les casetes del carrer de l’Encarnació, que pretenia conservar els edificis i una alzina centenària.

Per mostrar als veïns aquest exponent del Modernisme de Vallvidrera, el col·lectiu ocupant hi ha organitzat durant aquests mesos activitats culturals i ha usat l’espai com a punt de trobada d’entitats veïnals. Segons el col·lectiu, el desallotjament també “amenaça el projecte comunitari”.