El Tribunal Constitucional ha acceptat el desistiment del recurs que el govern de Mariano Rajoy va presentar contra dues mesures de la Llei 24/2015 en matèria d’habitatge, segons ha informat el grup promotor de la normativa. Concretament, es tracta de l’obligació d’oferir un lloguer social abans d’efectuar qualsevol desnonament (article 5 de la llei) i que l’Administració obligui els grans tenidors a cedir pisos buits al parc d’habitatge públic (article 7 de la llei).

La llei es va aprovar al Parlament de Catalunya el 2015 però l’executiu del PP la hi va recórrer al Tribunal Constitucional i la va suspendre temporalment. Amb l’entrada de Pedro Sánchez al Govern espanyol, socialistes i govern català van signar un acord per retirar els recursos a dues mesures de la normativa, que entraran en vigor un cop la sentència del TC es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Des del grup promotor de la Llei 24/2015, format per entitats com la PAH o l’Observatori DESC han demanat prioritat a l’hora de començar a aplicar les mesures per “l’emergència en l’àmbit d’habitatge” que viu Catalunya i han exigit a la Generalitat que faci complir la llei. La portaveu de la Plataforma d’Afectats per l’Habitatge, Lucía Delgado, ha recordat que la normativa va néixer gràcies a una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que van signar milers de persones.

“El Tribunal Constitucional va suspendre alguns articles i ens vam quedar sense una eina que posava fi als desnonaments. Gràcies a tot el lobby financer, com el BBVA, i a la majoria del PP, ens van donar una bofetada a totes les famílies però ara podem tornar-los aquesta bofetada”

Des de l’Observatori de Drets Humans – DESC, Lucía Delgado ha explicat que l’incompliment dels dos articles pot suposar sancions de fins a 90.000 euros.

Empaperen una sucursal del BBVA

Llei 24/2015 habitatge

Les entitats del grup promotor de la Llei 24/2015 han fet una acció en una sucursal del BBVA per celebrar que, després de tres anys paralitzada, “dos dels articles més importants” de la normativa finalment es podran aplicar. Han empaperat vitralls i portes amb fotocòpies on es pot llegir el text dels articles 5 i 7, que posa traves als grans tenidors (entitats bancàries, fons voltors,…) a l’hora de fer un desnonament.