Vaga conductors autocar

Els 150 treballadors de l’empresa de transport Alsina Graells, adquirida per Alsa el 2009, estan cridats a una vaga de tres dies a partir del proper dijous, 1 d’agost, per reclamar els complements salarials que estan reconeguts en el conveni col·lectiu però que l’empresa, segons denuncien, es nega a pagar-los.

L’aturada de tres dies afectarà el servei de la companyia a les demarcacions de Lleida, la Vall d’Aran, Solsona, el Bages, el Berguedà i Barcelona. Les connexions de la capital catalana amb Andorra que opera aquesta empresa també quedaran afectades per la vaga.

En un comunicat, els conductors dels autobusos han explicat que fa 10 anys van renunciar voluntàriament a la meitat del complement salarial denominat com a “inici i final de servei” per contribuir a la millora de la situació econòmica de l’empresa, que havia estat adquirida per Alsa. Aquest complement els empleats el rebien per dedicar una hora a comprovar que el vehicle estava en bon estat per circular i una hora més a acabar el servei per fer-se càrrec de la neteja i el manteniment de l’autocar.

Segons han explicat, l’any 2018 van reclamar recuperar el 100 % del complement però la companyia s’hi va negar. A més, asseguren que des del maig els han modificat de manera substancial les condicions laborals per deixar de retribuir la meitat del complement que rebien fins ara, a més de treure’ls també el que correspon a la denominada “borsa de vacances”.

No descarten noves accions

La plantilla qualifica la posició de l’empresa d'”inalterable” i assegura que els suposa una pèrdua notable de poder adquisitiu. Ja han advertit que no descarten noves accions, a banda de la vaga de tres dies, en cas que l’empresa no accepti iniciar un procés de diàleg i de negociació per resoldre el conflicte.

Serveis mínims durant la vaga dels conductors d’autobusos

De moment, el Departament de Treball ha establert uns serveis mínims del 40 % en hores punta i del 20 % la resta de la jornada. En el cas de la jornada de dissabte, 3 d’agost, s’han fixat uns serveis mínims del 33 %. Ara bé, en les línies de connexió directa entre Andorra-Barcelona i Barcelona-Lleida no hi haurà servei.