Els comerciants de Gràcia han engegat un mercat web, és a dir, una plataforma conjunta de venda en línia. Es diu A Gràcia ho trobes, una iniciativa impulsada per una clienta que es dedica al màrqueting digital i quatre botigueres del barri. La idea va néixer durant el confinament, enmig d’una situació crítica pel comerç de proximitat.

80 botigues ja hi participen

Aquesta no és l’única proposta que sorgeix al districte d’agrupar els comerciants en una plataforma en línia. Els botiguers de la Unió de Botiguers – Travessera Casa Antic també treballen en una: Gràcia Comerç. Aquestes iniciatives pretenen reactivar i donar eines al comerç en una situació de crisi. Per això, la pàgina web agraciahotrobes.cat ja està en marxa, de moment en una primera fase on ja hi ha 80 botigues de tot el districte de Gràcia i en una segona fase que ja comença, l’objectiu és ser una única plataforma de pagament per a totes les botigues.

Un entorn digital humà

Les impulsores volen que la pàgina web sigui com un passeig pel comerç dels barris, amb una humanització de l’entorn digital. Sílvia Barrufet, impulsora del projecte, explica que busquen a través de les fotografies que es vegin les persones, que “darrere d’aquella imatge de botiga continua estant la mateixa persona que m’atendria personalment. Anem als comerços i no només fotografiem els aparadors, els productes, la botiga en si mateix o el comerç o restaurant o el bar, sinó també, les persones que hi ha al darrere”.

Seguir venent en temps de covid-19

Els comerciants preveuen que d’aquí a finals d’any hauran abaixat la persiana la meitat de les botigues de Gràcia. Per això, busquen noves fórmules per seguir endavant. Alguns ja tenien web o botiga en línia, però d’altres, amb prou feines pujaven alguna fotografia a les xarxes socials. Ara, la nova plataforma els dona eines per seguir treballant encara que hi hagués un nou confinament derivat de la crisi sanitària del coronavirus. “En el cas, que esperem que no, tornéssim a confinar-nos, això seria terrible i amb aquesta eina podrem treballar i realment no haurem de tancar més botigues que les que ja han tancat aquí a l’associació”, explica Virgínia Espada, presidenta de l’Associació de Comerciants de la Travessera de Dalt.

Ara, esperen que el districte de Gràcia els doni suport i finançament per poder continuar sumant comerços a la plataforma i sobreviure a aquesta etapa difícil.