La pandèmia del coronavirus ha afectat de forma desigual els 43 mercats municipals de la ciutat. Tots s’han adaptat a les noves necessitats, molts han optat per vendre els productes en línia amb encert i la majoria treballen a bon ritme, però n’hi ha dos que de moment no recuperen els nivells d’activitat. Al centre de la ciutat, el Mercat de la Boqueria i el de Santa Caterina, de moment, no se’n surten.

Falta de clients

El barri Gòtic nota directament una de les conseqüències de la covid-19. Fa més de mig any que hi ha desaparegut un dels motors que el feien funcionar: els turistes. Negocis, restaurants, comerços, pisos turístics i també moltes de les parades d’aquests mercats, especialment a la Boqueria, han hagut de tancar quan els seus clients potencials hi han deixat d’arribar. S’hi afegeixen factors com una demanda irregular per part de l’hostaleria, segons com hagin evolucionat les limitacions a què els obligaven les mesures covid-19, o la falta d’un veïnat que hi compri habitualment.

Comerciants, al límit

Escoltant els comerciants d’ambdós mercats de seguida ens fem una idea de la situació. A Santa Caterina, Julián Sacristán, de L’Hortet d’en Julià, parla de fracàs: “Això és un fracàs. Estem enfonsats“. Xavier Camps, d’Olives i Conserves Torres, xifra en “un 50 % la baixada de vendes. No és fàcil passar els mesos”. Maria Mercè Expósito, de la Carnisseria Maria Mercè, comenta la davallada d’un 30 i 40 % de vendes durant l’estiu. “És molt difícil. No hi ha gent”. A la Boqueria, Francisca Gabaldà, de Menuts Rosa, parla del mercat com “un cadàver a punt per enterrar”.

180è aniversari amarg

Al Mercat de la Boqueria, que enguany celebra el 180è aniversari, més d’una vintena de paredes fa més d’un més que no apugen la persiana. Són majoritàriament les que es dedicaven al públic estranger. El gerent de l’Institut Municipal de Mercats, Màxim López, remarca que “han d’obrir i s’han d’adaptar a la nova situació redefinint l’activitat, en la mesura que els sigui possible, perquè formen part d’un servei públic i podrien perdre’n la concessió“.

Els talls de la via Laietana

Al Mercat de Santa Caterina s’hi va afegir un factor més a la pèrdua de clients. Molts d’ells hi arribaven en cotxe, perquè són d’altres barris o directament de fora de la ciutat, i es van trobar amb els talls de trànsit que es feien a la via Laietana. Els comerciants es lamenten i expliquen que ara són clients que han canviat de mercat i els serà difícil recuperar-los. L’Institut Municipal de Mercats explica que “es treballa perquè, si es repeteix l’experiència en un futur, aquests talls no siguin en horari en què el mercat estigui obert, com ara el dissabte al matí”.