El Mercat del Bon Pastor no acaba de funcionar. L’establiment municipal, que té dotze parades, va obrir l’octubre del 2019, deu anys després que se n’enderroqués l’antic. Però ja es va inaugurar amb tres parades tancades, i continuen sense activitat. La pandèmia i la pujada de preus estan passant factura als paradistes, que veuen que l’afluència de compradors no és la desitjada. Això fa que altres comerciants també s’estiguin plantejant abaixar la persiana.

Poca afluència de compradors de dilluns a dijous

Els paradistes del Mercat del Bon Pastor asseguren que l’equipament es troba buit i només se salva divendres i dissabte, que hi ha més veïns que s’hi apropen a comprar. Una situació que fa insostenible la continuïtat dels comerços perquè no els surten els números. “Ha fet una baixada molt gran, els preus pugen i la gent mira molt el que compra”, explica Bernardo Mota, que té una parada de fruita i verdura.

Tres de les dotze parades del mercat del Bon Pastor van començar tancades i, tot i que una va obrir com a pastisseria, amb la pandèmia va tornar a tancar. Una altra, de pesca salada, només treballa de dijous a dissabte i dues més, el bar i una peixateria, s’estan plantejant tancar. “Estic aquí aguantant, el bar el tinc en traspàs i el més segur és que tanqui també la peixateria”, explica la Cintia Llobet, propietària del bar i filla dels propietaris de la peixateria.

Hi haurà un dinamitzador i s’assessorarà als paradistes

Els paradistes, però, es neguen a donar-se per vençuts. Després de 10 anys en una carpa provisional esperant el nou mercat, asseguren que s’ha de lluitar perquè funcioni. “Un mercat tan gran i tan bonic, s’ha de lluitar per aguantar-lo“, insisteix Joan Galí, president dels concessionaris del Mercat del Bon Pastor, i per això “s’han d’aprofitar totes les armes”.

Des de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, a partir de mitjan d’abril hi haurà al mercat la figura d’un dinamitzador que ajudarà a l’activitat comercial. També engegaran activitats obertes als veïns com la Cuina de Mercat per fer receptes i convidar aquelles persones que encara no coneixen les instal·lacions. A més, Barcelona Activa, a través del programa Comerç a punt, també ha començat l’assessorament individualitzat dels paradistes per ajudar-los sobretot amb la comunicació, la tresoreria i les subvencions.

Una altra de les primeres demandes dels paradistes serà efectiva properament. Des del primer dia els comerciants han demanat que es millori la senyalització de l’equipament i de l’horari d’obertura. Aquests dies, segons els han dit, s’instal·larà uns rètols il·luminats per indicar per on s’accedeix.