criptomonedes renda 2021

Amb la campanya de la declaració de la renda 2021 en marxa, aquesta presenta diverses novetats. Una fa referència a les criptomonedes, que per primer cop en la història s’han de declarar en una casella específica si algú ha obtingut beneficis per aquesta via. Així doncs, l’usuari que mou monedes digitals han de retre comptes al Ministeri d’Hisenda.

T’expliquem en què consisteixen les criptomonedes, per què cal declarar-les en la renda 2021 i com fer-ho.

La casella de les criptomonedes en la renda 2021

La declaració de la renda 2021 incorpora un apartat específic per a les criptomonedes. És la casella que rep el nom de Saldo en monedes virtuals, la número 46. Tothom que hagi obtingut beneficis per aquesta via l’haurà d’omplir. Fins ara ja s’havien de declarar els guanys de les criptomonedes, però es feien en un apartat genèric (Altres béns i drets de contingut econòmic) i no en una casella concreta.

Carme Jover, de la Comissió d’Assessors Fiscals del Col·legi d’Economistes de Catalunya, explica que una persona pot treure rendibilitat amb la criptomoneda. “Per treure’n, faig permutes. Ara canvio aquesta criptomoneda per una alta i, per tant, haig de declarar totes aquestes permutes“, explica, en declaracions a betevé.

Com s’ha de declarar la criptomoneda en la renda?

En l’apartat de Béns i drets, el contribuent ha d’incloure el saldo de cada monera virtual de la qual és titular a data de 31 de desembre del 2021. Per donar aquesta informació, caldrà facilitar la clau del domini de la moneda o el percentatge de titularitat que té l’usuari. A partir d’aquí, es valorarà el preu del mercat en aquell moment.

“Si tingués diferents drets sobre aquest bé, l’emplenament es realitzarà diferenciant el percentatge de titularitat de cadascun i consignant les dades corresponents a cadascú punxant-hi alta bé o dret”, explica el web del Ministeri d’Hisenda. “A més, indicarà el nombre d’unitats, la denominació i el valor”.

Què són les criptomonedes?

Les criptomonedes són monedes virtuals que només es poden fer servir a internet i en el cas d’aquest projecte, permeten fer pagaments amb aquesta divisa digital en el món físic. Impulsors i usuaris d’aquesta nova moneda la defensen en ser “molt més segures” que plataformes en línia d’intercanvi de diners com el banc.

criptomonedes renda 2021
Criptomonedes renda 2021