hotel

No han passat ni 24 hores que Esquerra Republicana va posar sobre la taula la proposta, i el Gremi d’Hotels de Barcelona ja s’hi ha decantat en contra. Els republicans volen que la ciutat apliqui un recàrrec a l’impost turístic i que tota la recaptació que s’obtingui amb aquest increment vagi a parar a l’Ajuntament. Duran la mesura al ple municipal de dilluns. Els hotelers, però, s’hi oposen rotundament i reclamen que qualsevol modificació comporti la incorporació d’altres actors del sector turístic que també financin l’impost.

El sector parla d’un greuge als allotjaments turístics, perquè altres activitats que també es beneficien del turisme no fan el mateix “esforç” per finançar les polítiques públiques. En aquest sentit, expressen que els hotelers catalans han estat “solidaris amb l’administració” en uns moments d’extrema dificultat econòmica, quan el 2012 van donar suport a l’aplicació d’aquest impost.

Per això exigeixen que qualsevol proposta de modificació de la taxa turística o la creació d’un nou impost que gravi l’activitat turística, impliqui també l’ampliació de la base amb nous actors que assumeixin la corresponsabilitat en aquesta matèria.

Cansats del debat sobre l’impost turístic

El gremi es queixa que el debat constant sobre l’impost turístic genera una situació d’incertesa i inseguretat al sector que es transmet al conjunt de la indústria turística i resta competitivitat a Barcelona com a destinació turística i de negocis. En aquest sentit, els hotelers reivindiquen el turisme de negocis com una peça clau que ha permès superar etapes econòmiques molt difícils amb la crisi, que beneficien el turisme de negocis però també el transport, la restauració, el comerç o els serveis audiovisuals, entre d’altres.

Més de 320 milions d’euros en impostos

Des del gremi calculen que l’aportació del sector hoteler a Barcelona a través de diferents impostos és de 320 milions d’euros. A banda, es xifra en 19 milions d’euros la recaptació de l’esmentat impost turístic, dels quals Barcelona en rep la meitat i l’altra és per a la Generalitat. Els hotelers afirmen que dels 12 milions d’euros que rep l’Ajuntament de Barcelona, només 4,5 es destinen a la promoció turística, i la resta s’inverteix en altres àrees. L’Ajuntament va invertir en la ciutat durant la legislatura anterior 22 milions d’euros provinents d’aquesta taxa.