L’Ajuntament ha invertit cinc milions d’euros recaptats amb la taxa turística en la millora de la convivència entre veïns i turistes i l’experiència dels visitants a la ciutat. Més de dos milions i mig d’euros es destinen a projectes de millora als barris, entre els quals destaquen els plans de convivència a l’espai públic entre turistes i veïns o de l’oferta de busos en les línies regulars que més volum de passatgers acumulen durant l’estiu.

Bona  part de les inversions s’han realitzat als barris, amb un especial reforç al finançament per millorar la correcta convivència entre els veïns i aquells estrangers que visiten els diversos espais de la ciutat. D’aquesta manera, 1,2 milions d’euros s’han destinat a reforçar l‘oferta de busos durant l’estiu de les línies regulars de TMB que més afluència de passatgers acumulen, com els que circulen per la Barceloneta, Vallvidrera o el Parc Güell. També s’ha apostat pels plans de convivència, sobretot a Ciutat Vella.

Una de les altres partides importants se l’endú l’increment d’agents cívics a la Barcelona, turó de la Rovira i la Font Màgica. Amb aquests cinc milions d’euros també s’han fet actuacions de millora al Parc de la Ciutadella i projectes culturals, com el Festival Llum BCN 2017, els nous monuments de Sant Andreu per senyalar els espais d’interès i la Festa Catalana 2017.

Primer any amb el 50 % de la recaptació de la taxa turística

Durant el 2017 el consistori va recaptar cinc milions d’euros a través de la taxa turística. Des del mes d’abril del 2017, Barcelona rep el 50 % de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET), després d’al·legacions a la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya —de gener a març en va rebre el 34 %, el percentatge obtingut en anys anteriors—. L’Ajuntament destina la meitat de la recaptació al Consorci de Turisme —cinc milions d’euros— i l’altra meitat serveix per a inversions del govern municipal —els altres cinc milions d’euros—.