ERC vol que Barcelona apliqui un recàrrec a l’impost turístic i que tota la recaptació que s’obtingui amb aquest increment vagi a parar a l’Ajuntament. Els republicans portaran al ple de dilluns que ve aquesta proposta per instar la Generalitat a modificar la llei i aplicar el recàrrec a la ciutat. El govern català es queda ara tota la recaptació de l’impost i en passa al consistori la meitat. El 2018 van ser 9 M €. El recàrrec serà un complement extra per a l’Ajuntament.

Segons el regidor Miquel Puig, ERC proposa que el recàrrec sigui de fins a quatre euros i que variï en funció del barri i l’època de l’any. “Hi ha massa pressió turística a Barcelona i cal lluitar contra la congestió”, ha afirmat Puig. El regidor ha explicat que tenint en compte que cada any hi ha unes 30 milions de pernoctacions a Barcelona i 2,2 milions de creueristes, el recàrrec permetria a l’Ajuntament recaptar uns 100 milions d’euros l’any.

Pel que fa al destí d’aquests diners, Puig ha demanat un fons per lluitar contra l’activitat turística il·legal i ha dit que es vol negociar amb els grups altres finalitats. El regidor ha explicat que han mantingut converses amb el govern municipal i el de la Generalitat per negociar aquest recàrrec. Malgrat oferir-se a Ada Colau per negociar el pressupost, Elisenda Alamany ha assegurat que fins ara “no hi ha hagut contactes formals” per parlar de xifres.

JxC explora acords pel pressupost

A diferència d’ERC, la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha reiterat aquest dijous, com ja va dir dimecres al programa ‘bàsics’ de betevé, que s’han reunit amb l’alcaldessa i Jordi Martí (BComú) per parlar de pressupost i ordenances fiscals. “Sona bé la música”, ha dit Artadi que, malgrat admetre que desconeixen el detall de la proposta, “l’orientació és positiva”.

Pel que fa als ingressos, Artadi ha defensat també un recàrrec a l’impost turístic “per evitar la lluita de percentatges” entre administracions, i aposta per la tributació ambiental. La portaveu de JxC no amaga la voluntat de poder aprovar els comptes a l’Ajuntament i a la Generalitat perquè “tenen punts de connexió”.

Cs rebutja augment de taxes i impostos

La líder municipal de Cs, Luz Guilarte, ha explicat que s’ha reunit també amb Jordi Martí pel pressupost i que espera que el govern presenti una proposta. “Estarem encantats de treballar i que s’usin els recursos públics pels problemes de Barcelona”, ha dit Guilarte. La dirigent de Cs ha rebutjat l’augment de taxes i impostos perquè “ja són de les més altes”.