Tercera reunió entre les administracions i els moviments socials en defensa de l’habitatge per trobar solucions a les llistes d’espera de la Mesa d’Emergència d’habitatge. A la sortida de la trobada, a la qual no ha assistit cap representant del Govern central, les entitats s’han mostrat decebudes: “No s’han aportat mesures concretes, no s’ho han plantejat, no ho han treballat, i l’emergència és urgent, no pot esperar”, ha dit l’activista Llum Oliver.

“Que es reuneixin les administracions”

Els portaveus de les entitats han coincidit a assenyalar el cansament per assistir a reunions sense que en surtin solucions imminents: “Que no ens cridin, que es reuneixin ells i que ens escriguin mails amb les mesures concretes que hagin acordat”. Cal recordar que aquest calendari de trobades va ser forçat per la PAH després d’ocupar el vestíbul de l’Ajuntament. Abans de l’estiu es van celebrar dues trobades de les quals també en van sortir sense cap solució imminent per reduir una llista en què hi ha més de 600 famílies.

Més APROP i un edifici de titularitat pública

Als representants de les entitats no els han convençut mesures a mitjà termini com el concurs per licitar una segona promoció d’APROP a la zona de Glòries o l’anunci fet per la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, que ha parlat de la possibilitat de disposar d’un edifici municipal a la Dreta de l’Eixample per allotjar-hi famílies en situació d’emergència.

Martín no ha detallat de quin edifici es tracta, però sí que ha explicat que té “70 places amb cuina i menjador comunitari, està situat a la Dreta de l’Eixample i no requereix rehabilitació”. La titular municipal d’Habitatge ha afegit, però, que la gestió d’aquest immoble requereix una inversió d’1,2 milions d’euros i ha reclamat la implicació de la Generalitat. El compromís de l’administració catalana, per boca del secretari d’Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, és de “posar-ho sobre la taula”.

La Generalitat ha demanat col·laboració institucional per poder aprovar el decret llei 5/2019, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Una llei que el govern català va voler entrar al Parlament al març i finalment va retirar per manca de suports. La llei va motivar una picabaralla institucional amb el govern de Colau. Serra ha anunciat la voluntat de poder invertir durant el 2020 fins a 10 milions d’euros per promoure habitatge dotacional: “Tant per construir habitatge com per ajudar econòmicament a l’Ajuntament a fer els APROP”.