Han començat les obres del primer projecte de construcció d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús en un sòl municipal a Barcelona. Es tracta d’un model alternatiu d’accés a l’habitatge sense ànim de lucre i basat en la propietat col·lectiva. Després d’una experiència prèvia amb un edifici rehabilitat al carrer de la Princesa, la primera promoció de nova creació s’està fent al Poblenou. Concretament, al carrer número 131 del carrer d’Espronceda. En els propers mesos, se’n començarà a fer una segona al barri de Roquetes i s’està treballant en tres projectes més de cara al futur.

Edifici d’habitatge cooperatiu en un solar municipal

Aquesta setmana s’ha col·locat la primera pedra de l’edifici, anomenat La Balma. L’obra ha d’estar finalitzada d’aquí a 18 mesos i té  un pressupost de tres milions d’euros. Es finançarà a partir de les aportacions dels futurs inquilins i d’un sistema de títols participatius. Tindrà cinc plantes amb 20 habitatges de mides diferents i un dels pisos es destinarà a habitatge social. El solar on s’ubica l’ha adjudicat l’Ajuntament a través d’un concurs públic.

Les famílies que viuran a La Balma hi han celebrat també un ritual que han anomenat com “del bon auguri”: han enterrat una petita capsa amb desitjos i objectes personals, perquè quedi sempre sota l’edifici. Una manera, diuen, d’atreure la bona sort per a un projecte pioner a la ciutat de Barcelona. La iniciativa és de la Cooperativa Sostre Cívic i pretén donar resposta a l’especulació urbanística. Amb el model d’habitatge cooperatiu que proposen, la titularitat de la propietat és col·lectiva i els socis tenen la cessió d’ús dels pisos indefinidament.